Política

Política

Lawrence Churcher, l’últim supervivent de l’evacuació de Dunkerque

Veterà de la Marina Reial del Regne Unit. Va rebre la Legió d’Honor i va ser destinat al portaavions ‘HMS Eagle’ al començament de la Segona Guerra Mundial

L’últim veterà de guerra de l’evacuació de Dunkerque, Lawrence Churcher, ha mort a l’edat de 102 anys, segons ha informat l’organització benèfica que dona suport als veterans de la II Guerra Mundial, Project 71.

Va néixer l’any 1920 a la ciutat de Portsmouth (Anglaterra) i amb tan sols 18 anys es va allistar a la Marina Reial. Poc temps després va començar la Segona Guerra Mundial i ell va ser destinat al HMS Eagle, un portaavions de la Royal Navy. El maig del 1940 va arribar a França per ajudar a subministrar municions a les línies del front, i acabada la tasca, va ser enviat a una estació de tren als afores de Dunkerque. Ara bé, arran del ràpid avanç de les forces nazis pel nord de França, milers de membres de la BEF, el cos expedicionari britànic, van rebre l’ordre de retirar-se de la regió. Ell, juntament amb molts altres soldats britànics, van ajudar a pujar al vaixell totes aquelles tropes que eren a la platja. A més, segons explica el mateix Project 71 en la seva publicació a les xarxes socials, durant l’evacuació Churcher va dirigir-se al Regiment de Hampshire amb l’esperança de trobar i salvar els seus germans, Edward i George, fet que va aconseguir, i tots tres van tornar al Regne Unit amb el mateix vaixell. Aquell dia van morir gairebé 70.000 soldats, però més de 300.000 van poder escapar mitjançant 860 embarcacions.

Després del seu retorn a Anglaterra, els tres germans es van tornar a separar. Lawrence va entrar en acció primer al Mediterrani i finalment va acabar la guerra a l’Extrem Orient, mentre que els seus germans van combatre al nord d’Àfrica, Itàlia, Palestina i Grècia. Uns anys més tard, els francesos li van concedir la Legió d’Honor en reconeixement de la seva participació en l’operació Overlord i de la invasió d’Europa. En una entrevista posterior va relatar que mai en la vida s’ha tornat a sentir tan alleugerit com el dia que es va poder escapar d’aquella platja juntament amb els seus dos germans.

Churcher també va ser àrbitre de futbol i l’aficionat més antic del Portsmouth FC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona