Política

"TV3 va crear l'imaginari que volia l'anterior règim i això encara no s'ha trencat"

"Vam passar 23 anys durant els quals es va crear l'imaginari que volia l'anterior règim [el govern de CiU] i això s'ha sedimentat, encara no s'hi ha trencat. Això no és una imposició directa, però genera una inèrcia d'autocensura per als periodistes."

Són paraules d'aquest divendres del diputat socialista Joan Ferran, que el desembre passat va esdevenir gairebé famós, després d'anys fent política en un segon terme, quan va encunyar l'expressió de la "crosta nacionalista" per referir-se a TV3 i Catalunya Ràdio. En un debat celebrat avui a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC), Ferran s'ha queixat que "l'autocensura" generada segons ell pels governs de Jordi Pujol "encara no s'ha trencat, tot i que som en una nova era".

Amb aquests arguments, el diputat ha reclamat un "trencament perquè els mitjans públics catalans siguin nacionals però no nacionalistes". Per aconseguir-ho, caldria, des del seu punt de vista, un "llibre d'estil amb una terminologia d'ús comú perquè tothom pugui veure TV3, inclosos els del PP". En aquesta terminologia, no hi hauria de sortir l'expressió Països Catalans ni Estat espanyol. "No pot ser que a TV3 es parli de la volta ciclista a l'Estat espanyol, perquè sembla que les bicicletes passin pels despatxos ministerials. Aquesta competició té un nom, es diu volta cilista a Espanya".

El cas Bassas
El trencament d'Antoni Bassas amb Catalunya Ràdio ha sigut un dels temes analitzats en el debat, en el qual també participaven el director de la revista El Triangle, Jaume Reixach, i el professor de la UAB i exsecretari de Comunicació de la Generalitat Enric Marín, moderats per Pilar Antillach, periodista de TV3 i presidenta de la comissió de mitjans públics del Col·legi de Periodistes.

Sobre Antoni Bassas, Ferran ha recordat que "feia 14 anys que era a Catalunya Ràdio", que "quan va començar el coneixia molt poca gent" i que "va entrar en l'star system perquè ocupava la franja de màxima audiència de l'emissora". També li ha recriminat que "es va negar" a introduir els canvis que li va demanar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per a la propera temporada. "Com es pot dir que hi ha hagut una purga, com deia un article de l'AVUI? Hi ha hagut un desacord contractual. El senyor Bassas s'ha negat a modificar l'horari del seu programa i quan li van dir que introduís dones a les tertúlies va dir que això era cosa seva", ha assegurat.

En les seves intervencions, Enric Marín, que s'ha definit com a "cada dia més sobiranista i menys nacionalista", no ha portat la contrària a Joan Ferran, però ha insistit que "TV3 i Catalunya Ràdio no tenen sentit si no és com a mitjans nacionals". "No són una televisió regional", ha puntualitzat. "El problema és que com que som una nació sense estat, no som una nació normal i costa posar-se d'acord sobre què és nacional", ha interpretat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.