Política

Junts vota a favor de la candidata del PSOE i Armengol és escollida presidenta del Congrés

Els acords d’última hora assolits per JxCat i ERC permeten que hagi estat escollida en primer volta per majoria absoluta amb 178 vots a favor

També ha rebut el suport de Bildu, el PNB i el BNG, a més del PSOE i Sumar. Cuca Gamarra ha rebut 139 vots de PP, Coalició Canària i UPN i el candidat de Vox, 33

La candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats, l’expresidenta balear Francina Armengol, ha estat escollida contra tot pronòstic presidenta del Congrés dels Diputats en primer volta i per majoria absoluta per 178 vots. Els acords d’última hora de Junts i ERC, que han votat a favor de la candidata progressista, i la votació dels diputats de Vox (33) al seu propi candidat, han fet que contra tot pronòstic, Armengol sortís escollida en primera volta també gràcies als vots del PNB, BNG i Bildu, a més dels del PSOE i Sumar. La candidata del PP, Cuca Gamarra, ha obtingut 139 vots, insuficients, dels diputats populars, UPN i Coalició Canària, que finalment ha votat a favor de Gamarra tot i que just abans del ple havia transcendit que s’abstindria.

L’hermetisme sobre el sentit del vot de Junts ha fet que no transcendís què havien votat els seus diputats fins que s’ha conegut el resultat final de la primera votació de la presidència de la Mesa del Congrés: 178 vots. Junts ha decidit votar a favor de la candidata progressista després d’assolir aquest mateix matí un acord amb el PSOE, que com també ha remarcat ERC, se circumscriu només “a la mesa del Congrés i no té res a veure amb la negociació sobre la investidura”. El pacte inclou el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, l’ús del català al Congrés, la reobertura de la comissió d’investigació sobre les “clavegueres de l’Estat” i el cas Pegasus i la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A.

En un comunicat, Junts ha explicat que ha “exigit garanties comprovables del compliment dels acords” i que alguns “ja s’haguessin posat en marxa” abans de l’inici del ple d’aquest dijous. Segons expliquen, el PSOE “ha respectat les condicions fixades” i aquest mateix dijous al matí ha presentat els comprovants que acrediten que el govern espanyol ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin incloses en el règim lingüístic de la UE com a llengües oficials. En concret, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, ha enviat una carta a la presidència del Consell d’Europa perquè aquesta qüestió s’inclogui en l’ordre del dia del Consell General que tindrà lloc el 19 de setembre per a la seva aprovació, segons informen Junts en el comunicat. El partit ha celebrat aquest mateix matí una executiva telemàtica per valorar tots aquests punts de l’acord i decidir el sentit del vot, que finalment ha estat a favor d’Armengol.

ERC també ha mantingut aquest dijous a primera hora una executiva per decidir també el sentit del seu vot, que en roda de premsa han anunciat que votarien “sí” a la mesa progressista del Congrés. Han arribat a un acord amb el PSOE per crear una llei perquè el català sigui “plenament oficial” en totes les institucions de l’Estat, “inclosa la Justícia”, i “d’ús de primera sessió plenària” al Congrés. L’acord també inclou “la culminació” dels pactes perquè es pugui parlar en català a les institucions europees. També s’ha pactat la creació d’una comissió d’investigació del cas Pegasus i el compromís de “l’Estat amb el fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les vies legals necessàries”, que segons ha explicat Teresa Jordà en roda de premsa “vol dir també una llei d’amnistia”, tot i que en el document que s’ha fet públic no s’especifica. Sobre aquesta llei d’amnistia, Jordà i Gabriel Rufián han remarcat que aquest acord és sobre la mesa del Congrés i que caldrà negociar més endavant per un possible acord d’investidura.

La mesa progressita, on VOX hi queda fora

La nova mesa, presidida per la socialista Armengol, és de majoria d’esquerres, amb quatre membres del PP, tres del PSOE i 2 de Sumar. el desacord entre els populars i Vox ha fet que l’extrema dreta perdi la representació que hi tenia durant la passada legislatura, amb Ignacio Gil Lázaro com a vicepresident.

Com a vicepresident primer repeteix Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE) amb 113 vots i José Antonio Bermúdez de Castro (PP) amb 73 vots com a vicepresident segon. S’incorporen Esther Gil (Sumar) com a vicepresidenta tercera i Marta González (PP) com a vicepresidenta quarta. Han hagut de desempatar en una segona votació.

Un repartiment similar s’ha produït en les secretaries. Gerardo Pisarello (Sumar En Comú Podem) repeteix com a secretari primer de la Mesa. El segueixen, per aquest ordre, Guillemo Mariscal (PP), Isaura Leal (PSOE) i Carmen Navarro (PP).

Sobre Vox, fa quatre anys va ser justament la manca d’acord entre el PSOE i el PP el que va facilitar que el partit de Santiago Abascal hi entrés. “És la segona vegada en democràcia que la tercera força no està representada a la Mesa”, han criticat. Fonts del PP citats per l’ACN laustifiquen que, en veure que perdien la presidència, “no tenia sentit donar cap seient a Vox a canvi de res”. Malgrat tot, aquestes mateixes fonts “no afecta el bloc d’investidura” i que els “reforça” perquè “no poden dir que són el bloc monolític de la dreta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia