Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna posa el peu a Crimea coincidint amb l’aniversari de la seva independència

Tropes ucraïneses efectuen un desembarcament simbòlic a la península ocupada per Rússia des de 2014

Coincidint amb l’aniversari de la seva independència, la bandera d’Ucraïna va tornar a onejar a Crimea, territori ocupat per Rússia des de 2014.

Aquesta matinada, la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) ha portat a terme una operació especial de desembarcament duta a terme amb èxit.

Segons fonts del GUR, ha estat una acció simbòlica que coincideix amb el dia que Ucraïna celebra el trenta-dosè aniversari de la seva independència. Agents del GUR van arribar a l’extrem occidental de la península amb llanxa i van eliminar personal i equipament rus en el cap de Tarjankut, segons el comunicat ofert per la intel·ligència militar de Kíiv.

L’operació, organitzada per la intel·ligència militar de Kíiv en cooperació amb l’Armada, va ser qualificada de reeixida pel GUR, els homes del qual no van sofrir baixes, segons el relat oficial ucraïnès fet públic avui.

El comunicat sobre aquesta acció anava acompanyat d’un vídeo en el qual es veu a un grup d’homes armats disparant en la foscor i fent onejar una bandera d’Ucraïna en un lloc no identificat.

Durant el desembarcament, es van produir combats amb les forces russes, en els quals van participar embarcacions i aparells aeris.

La importància del desembarcament a Crimea va ser explicada aquest dijous pel cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kyrylo Budanov. En una entrevista amb el servei en ucraïnès de Ràdio Llibertat, Budanov va afirmar que Ucraïna “és capaç de colpejar en qualsevol part” de Crimea.

El desembarcament ucraïnès a Crimea es produeix després que Kíiv informés ahir dimecres de la destrucció en “una explosió” d’un sistema de míssils russos S-400, que formava part de les defenses antiaèries amb les quals Rússia protegeix la península de les arribades cada vegada més freqüents de drons ucraïnesos.

En un comunicat, el GUR va qualificar la destrucció del sistema S-400 de “dur cop” per a la seguretat aèria de Rússia a Crimea, i va augurar que la pèrdua d’aquest sistema, que l’Exèrcit rus té en “un número limitat”, tindrà repercussions en el que ocorri a curt termini en la península ocupada.

La importància de Crimea

Per raons històriques i estratègiques, Crimea és per a Moscou el territori més preuat dels que s’ha annexionat a Ucraïna. Fins fa poc, aquesta península, que garanteix a la flota russa l’hegemonia sobre la mar Negra, era considerada un territori pràcticament inexpugnable molt difícil de recuperar per part d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona