Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lukaixenko diu que Wagner seguirà a Bielorússia després del sinistre de l’avió del seu líder

El president bielorús assegura que nom creu que Putin estigui al darrere de la mort de Prigojin

El Grup Wagner seguirà a Bielorússia, on els mercenaris russos van arribar després de la fallida rebel·lió del juny passat, tot i el sinistre de l’avió del seu líder, Ievgueni Prigojin, segons ha declarat aquest divendres el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. “Wagner està viu i viurà a Bielorússia per molt que alguns no ho vulguin”, ha assegurat Lukaixenko, citat per l’agència BELTA.

El mandatari bielorús ha restat importància a les imatges de satèl·lit que mostren la disminució del campament de Wagner al país i ha insistit que el “nucli” del grup romandrà a Bielorússia. “En uns dies, tots seran aquí, unes 10.000 persones”, ha recalcat en assenyalar que actualment alguns wagnerites “estan de vacances” o vivint en altres llocs.

Segons Lukaixenko, ara mateix no hi ha la necessitat de tenir a tot el grup a Bielorússia. “Els que necessitem nosaltres i necessita aquesta unitat, continuaran vivint aquí i treballant amb nosaltres”, ha reiterat.

Malgrat aquestes declaracions de Lukaixenko, segons ha declarat avui a la televisió ucraïnesa el portaveu del Servei de Fronteres d’aquest país, Andriy Demeixenko, els mercenaris del grup Wagner van començar a abandonar “gradualment” Bielorússia simultàniament a la notícia sobre la caiguda de l’avió del seu líder aquest dimecres. “És evident que, des del 23 d’agost, el nombre (de mercenaris de Wagner a Bielorússia) continua disminuint”, ha afirmat Demeixenko.

En relació amb la mort en accident d’aviació del líder dels mercenaris de Wagner, el president de Bielorússia ha assegurat avui que “no es pot imaginar” que el cap del Kremlin, Vladímir Putin, estigui darrere del sinistre, ocorregut dimecres passat. “No puc dir qui ho va fer. No faré d’advocat ni tan sols del meu germà major. Però conec a Putin (...) Per això no puc imaginar que ho ha fet Putin, que Putin sigui culpable”, ha dit, segons informa l’agència oficial BELTA.

Lukaixenko va destacar que Putin és una “persona calculadora, molt tranquil·la i fins i tot lenta a l’hora d’adoptar decisions sobre qüestions menys complexes”.

Quant a l’accident, en cas que es confirmi que va ser un assassinat, va comentar que havia estat un treball “no professional, excessivament bast”.

Nombrosos analistes i mitjans independents suggereixen que el president rus està darrere de la tragèdia de Prigojin, qui havia aparegut per última vegada aquest dilluns en un vídeo suposadament gravat des d’Àfrica.

Prigojin va visitar en les últimes setmanes Bielorússia, on els wagnerites han muntat la seva nova base i a instruir a les unitats especials bielorusses prop de la frontera amb Polònia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA