Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La Unió Africana suspèn Gabon com a membre pel cop d’estat

Nacions Unides també ha condemnat els fets tot i reconèixer irregularitats en el procés electoral

La Unió Africana (UA), que ha convocat aquest dijous una reunió urgent per a debatre la situació a Gabon, ha decidit suspendre a aquest país com a membre de l’organització panafricana en resposta al cop d’estat d’aquest dimecres.

“El Consell (de Pau i Seguretat de la UA) decideix suspendre immediatament la participació de Gabon en totes les activitats de la UA, els seus òrgans i institucions fins al restabliment de l’ordre constitucional al país”, ha assenyalat aquest òrgan en la xarxa social X (abans Twitter).

“El Consell condemna enèrgicament la presa militar del poder en la República de Gabon que ha enderrocat el president Ali Bongo”, ha afegit en un missatge breu, sense afegir més detalls.

Segons ha informat a Efe una font diplomàtica de l’organització que ha demanat el seu anonimat, la UA també ha demanat als partits de Gabon i als candidats presidencials que van concórrer en les últimes eleccions generals que acordin un full de ruta de transició per a restaurar l’ordre constitucional i tornar a organitzar unes votacions.

Així mateix, la mateixa font ha indicat que el Consell ha pres la decisió de formar un equip d’alt nivell amb la responsabilitat de facilitar una transició civil.

L’organització va llançar aquest missatge després que un grup de militars gaboneses prengués aquest dimecres el poder al seu país.

El president de la Comissió (secretariat) de la UA, Moussa Faki Mahamat, ja va condemnar ahir el cop d’estat i el va descriure com una “violació flagrant dels instruments jurídics i polítics” de l’organització panafricana.

A la condemna es va sumar el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, si bé va avisar que en el procés electoral que va donar la victòria a Bongo va haver-hi irregularitats.

La família de Bongo –que va heretar la posició de president després de la mort del seu pare, Omar Bongo, en 2009– ha estat en el poder des de 1967.

El cop a Gabon, una de les potències petrolieres d’Àfrica subsahariana, és el segon que es produeix en poc més d’un mes a Àfrica, després que l’Exèrcit prengués el poder a Níger el passat 26 de juliol.

Gabon es va sumar així a la llista de països que han tingut cops reeixits en els últims tres anys i en la qual, a més de Níger, estan Mali (agost de 2020 i maig de 2021), Guinea-Conakry (setembre de 2021), Sudan (octubre de 2021) i Burkina Faso (gener i setembre de 2022).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles