Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna supera més obstacles en el sud mentre Rússia ho nega

Zelenski es desplaça a Bakhmut per animar les seves tropes

Mentre Rússia insisteix que la contraofensiva ucraïnesa és un fracàs amb un cost humà molt alt, imatges geolocalitzades indiquen que les tropes de Kíiv han avançat en alguns llocs a posicions més enllà de les rases antitancs i dents de drac de la defensa russa a la regió sud-oriental de Zaporíjia.

“L’ofensiva és un procés llarg i la guerra també és llarga. La nostra ofensiva està en marxa. En alguns llocs se superen unes certes posicions, i en uns altres, la primera línia de defensa (russa). Seguim”, ha escrit avui dimarts la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar, en el seu compte de Telegram.

Segons Maliar, les persones que llegeixen notícies sobre la contraofensiva ucraïnesa, que ahir va complir tres mesos, creuen que aquesta s’ha prolongat en el temps. “Però en realitat, es tracta d’un procés molt dinàmic i actiu”, ha assegurat.

I mentre els militars comenten la marxa de la contraofensiva, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, tracta d’animar a les seves tropes en el camp de batalla. Així, aquest dimarts el mandatari ucraïnès va visitar la línia del front prop de Bakhmut, a la regió de Donetsk, en el marc d’una visita a les tropes a Donetsk i Zaporíjia.

Objectiu: trencar la segona línia

Avui dia, Ucraïna hauria superat en el front de Zaporíjia la primera línia de defensa russa, que era també la de major densitat de mines, i afronta ara la tasca de trencar una segona línia on Rússia hauria cavat menys trinxeres i sembrat menys artefactes explosius. “La densitat dels camps de mines és més baixa”, ha reconegut el portaveu del grup operacional estratègic Tavria de les Forces Armades d’Ucraïna, a càrrec de la zona sud-est del front, Oleksandr Shtupun.

El portaveu militar ucraïnès va advertir, no obstant això, que “la quantitat” de mines sembrades per l’enemic en aquesta segona línia de defensa “és, així i tot, bastant gran”.

Mentrestant, Rússia continua negant l’avanç ucraïnès, encara que reconeix que la situació és “tibant” en Zaporíjia i que Ucraïna ha començat a enviar les seves reserves estratègiques a la regió a fi d’aconseguir algun èxit.

Segons Moscou, precisament en aquest sector del front les seves forces van aconseguir destruir per primera vegada un tanc britànic Challenger 2. D’acord amb el periòdic The Guardian, es tractaria de la primera vegada que un d’aquests blindats és destruït en combat des que es va desplegar per primera vegada en 1994.

Baixes elevades

En tant, tots dos bàndols sumen cada dia elevades baixes entre accions ofensives i de defensa en el front. Segons el ministre rus de Defensa, Serguei Shoigú, les forces russes “han ocasionat un nombre significatiu de baixes a les unitats ucraïneses” en els últims tres mesos. “Des del començament de l’anomenada contraofensiva les baixes de l’enemic van superar 66.000 persones i 7.600 equips bèl·lics”, va puntualitzar en assenyalar que Kíiv “intenta ocultar el fracàs de l’ofensiva” amb atacs a objectius civils, que presenten com a victòries militars.

Mentrestant, segons l’Estat Major General ucraïnès, només en l’última jornada l’Exèrcit rus va sofrir 560 baixes mortals, que arribarien a 265.000 des de l’inici de la intervenció militar de Moscou el febrer de 2022.

Sense esperança de pau

Mentre segueixen els combats, cada vegada més polítics adverteixen que la guerra no té una solució diplomàtica en un futur pròxim. Així, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha afirmat aquest dimarts, després de reunir-se ahir dilluns amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que no veu perspectives “prometedores” que la pau entre Rússia i Ucraïna s’aconsegueixi en un futur previsible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona