Política

índia

Índia o Bharat?

El país asiàtic podria canviar de nom el pròxim 18 de setembre

L’Índia podria canviar oficialment aquest mes de nom i passar a dir-se Bharat. La difusió d’unes invitacions a un sopar en el marc dels actes de la cimera del G20 d’aquest cap de setmana l’Índia han provocat un terratrèmol polític i social al país amfitrió.

El motiu és que a les targetes les envia la presidenta de Bharat, Draupadi Murmu, en lloc de la presidenta de l’Índia, que és el nom amb el qual es coneix internacionalment el país asiàtic. La polèmica arriba en enmig de rumors sobre un imminent canvi de nom alimentats per la convocatòria d’una sessió especial del Parlament de l’Índia el pròxim 18 de setembre, sense que s’hagi publicat l’agenda de temes que es debatrà. El partit Bharatiya Janata (BJP, per les seves sigles en anglès) considera que el nom de l’Índia forma part de l’herència colonial. Els líders de la formació governamental argumenten que el nom “Índia” va ser introduït pels britànics, que hi van governar 200 anys fins a la independència, el 1947. Asseguren que és un “símbol d’esclavitud”. “La paraula ‘Índia’ ens la van donar els britànics mentre que la paraula ‘Bharat’ és un símbol de la nostra cultura”, ha declarat Harnath Singh Yadav, membre del BJP a l’emissora índia ANI. La cimera del G20 és la primera per l’Índia en la qual Modi busca augmentar la seva influència mundial després de gairebé una dècada en el poder en la qual s’ha posicionat com un líder decidit a desfer-se del passat colonial del país.

En cas de materialitzar-se el canvi de nom de l’Índia per Bharat no seria el primer de la història. A més, el nom no és nou. Es tracta d’una antiga paraula sànscrita que alguns historiadors calculen que es remunta als primers textos hindús. De facto, ja és un dels noms oficials del país i està recollit en la Constitució del país asiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona