Política

Premi dels advocats a cinc alcaldes de la Catalunya Nord per defensar la llengua

Els batlles d’Elna, Banys i Paladà, Portvendres, Sant Andreu de Sureda i Tarerac han recollit el guardó

Els advocats catalans han reconegut avui la feina de cinc alcaldes de la Catalunya del Nord per la seva defensa del català als seus respectius ajuntaments. Han atorgat el 17è Premi Agustí Juandó i Royo als batlles d’Elna, Banys i Paladà, Portvendres, Sant Abdreu de Sureda i Tarerac. Un reconeixement que ha volgut destacar la defensa del català en el seu exercici professional.

Quatre dels cinc municipis premiats van ser jutjats per haver canviat el reglament municipal per tal de poder parlar el català en els plens. L’acte l’ha presidit la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que ha reconegut el “mal moment” del català en l’administració de Justícia. En el seu discurs, la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, ha lamentat que les dificultats que s’han trobat les cinc poblacions de la Catalunya del Nord per fer efectiva una normativa que permetés parlar en català als plens “no és nova a Catalunya”. “Són escenes que ens fan viure de nou la persecució històrica de la nostra llengua, tant per part de l’estat francès com per l’espanyol”, ha reblat Erra. Els batlles homenatjats han destacat la importància de la seva acció i ho consideren un gest de “pluralitat i inclusió”.

De fet, el batlle de Portvendres, Gregory Marty , ha anunciat una nova modificació de la normativa per tal que es pugui fer ús del català a la institució. Curiosament, Marty ha fet el seu discurs llegint un paper, ja que entén el català però no el parla. Qui també ha estat especialment crítica amb l’executiu francès i la justícia gala ha estat l’alcaldessa d’Els Banys i Paladà que, a més, ha augurat que el govern de Macron vetarà la possibilitat que es pugui parlar català a les institucions europees. I és que els representants dels cinc municipis reconeguts han lamentat que la duresa de l’estat francès amb el català és comparable a la que exerceix espanyol

En una Canònica de Vilabertran plena a vessar d’advocats, la consellera de Justícia Gemma Ubasart ha reconegut la “gran feina” que fan els lletrats en el Consell de l’Advocacia Catalana en defensa de l’ús del català als jutjats. En aquest sentit, ha donat ple suport i ha assegurat que “tindran el Govern al costat” per incrementar l’ús de la llengua que ha reconegut que està “en retrocés”.

Tots els assistents han tingut un record per la lingüista morta recentment Carme Junyent. “Ella deia que el futur de català depèn de nosaltres. Si som militants de la nostra llengua, el podrem preservar”, ha conclòs Erra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador