Política

Àsia

Corea del Nord celebra el seu 75è aniversari més a prop de Moscou i Pequín

Una desfilada militar escenifica que els llaços de Piongyang amb els seus aliats són cada cop més estrets

Kim Jong-un busca tecnologia aeroespacial i nuclear, i també rebre ajut alimentari

Corea del Nord va organitzar ahir nit una desfilada paramilitar amb motiu de la celebració del 75è aniversari de la fundació del país, que es commemora avui, a la qual va assistir el líder Kim Jong-un i representants del govern xinès. “Una desfilada militar va tenir lloc amb esplendor a la plaça Kim II-sung de la capital Piongyang el 8 de setembre per celebrar el 75è aniversari de la fundació de la RPDC (República Popular Democràtica de Corea)”, ha informat avui l’agència estatal de notícies nord-coreana, que recull EFE.

Fins a territori nord-coreà es va desplaçar una delegació diplomàtica de la Xina, que Pequín va avançar durant la setmana que estaria encapçalada pel viceprimer ministre Liu Guozhong, i a la qual Kim va donar una “amistosa” benvinguda.

Acompanyat per la seva filla, que es creu que es diu Ju-ae, i que suma una nova aparició pública, Kim i els representants xinesos van coincidir en el seu desig de “desenvolupar relacions amistoses i cooperatives entre els dos països i intensificar encara més la coordinació i cooperació polifacètica” entre les dues nacions, segons ha detallat l’agència oficial de notícies nord-coreana, que explica que també es va desplaçar per a la celebració de l’aniversari nacional un grup de l’Acadèmia de Cant i Ball de l’exèrcit rus.

D’aquesta manera, Piongyang va tornar a escenificar signes d’apropament amb els seus principals aliats, Pequín i Moscou, que ja van enviar alts càrrecs de Defensa per participar en la desfilada militar celebrada el juliol passat, en motiu del 70è aniversari de la fundació de l’exèrcit nord-coreà.

La desfilada va estar encapçalada pels denominats Guàrdies Rojos Obrers i Camperols, una organització de defensa civil integrada per uns 5,7 milions de treballadors i agricultors. També hi van participar columnes de motocicletes i llançadores de míssils antitancs remolcades per tractors, segons va explicar l’agència de notícies nord-coreana. Tanmateix, no es van mostrar míssils balístics intercontinentals ni cap altre armament estratègic habitualment present a les grans desfilades militars.

Suport visible

Tot i no ser presents físicament, els presidents rus i xinès van enviar missatges de felicitació al mandatari nord-coreà en motiu de l’efemèride. En la carta que va fer arribar Xi Jinping, es destacava els “importants resultats” aconseguits pel país en els darrer anys. Per la seva part, en la missiva signada per Putin s’assenyalava la confiança de Moscou en el fet que els dos països intensificaran els llaços “en totes direccions”.

Tot i això, el Kremlin no acaba de confirmar una possible trobada entre el presidents rus i nord-coreà a la ciutat de Vladivostok, coincidint amb el Fòrum Econòmic Oriental que acollirà la ciutat russa la pròxima setmana.

Aquesta potencial cimera, segons el diari nord-americà The New York Times, estaria dirigida, entre altres qüestions, a segellar un intercanvi d’armament i tecnologia aeroespacial i militar, ja que d’una banda Putin voldria artilleria i míssils antitancs nord-coreans, mentre Kim estaria buscant tecnologia avançada per a la fabricació de satèl·lits i submarins de propulsió nuclear, a més d’ajut alimentari.

Després del fracàs en les negociacions sobre desarmament amb els Estats Units el 2019, Corea del Nord ha exhibit un creixent apropament a la Xina i Rússia, que sembla estar enfortint-se encara més en els darrers mesos, davant la creixent polarització a la qual està contribuint la guerra d’Ucraïna. De fet, Corea del Nord és un dels pocs països del món que ha reconegut l’annexió de la península ucraïnesa de Crimea per part de Rússia el 2014 i de les altres quatre regions a l’est i sud d’Ucraïna el setembre de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona