Política

Àsia

Estats Units i el Vietnam s’apropen per contrarestar la influència de la Xina

Joe Biden i el seu homòleg vietnamita, Nguyen Phu Trong, signen un acord d’“associació estratègica” que eleva l’estatus de les seves relacions

El president nord-americà veu ara menys probable que els xinesos envaeixin Taiwan

Els Estats Units d’Amèrica (EUA) i el Vietnam han engegat una nova etapa en les seves relacions amb un acord per esdevenir socis “estratègics”, el mateix estatus que el país asiàtic manté ambla Xina, Rússia, l’Índia o Corea del Sud.

El president nord-americà, Joe Biden, i el seu homòleg vietnamita, Nguyen Phu Trong, han signat el document en un acte aquest diumenge a l’oficina del Partit Comunista de Hanoi. Els presidents dels dos països han escenificat aquest apropament durant la reunió, en la que han exhibit sintonia i somriures i s’han llançat algunes floretes. “No ha envellit ni un dia i diria que se’l veu encara millor que abans”, ha dit Nguyen Phu a Biden. Les paraules del president vietnamita, que també és el secretari general del Partit Comunista, han provocat el riure del nord-americà, que amb 80 anys és el president més vell de la història dels EUA.

A la roda de premsa posterior a la signatura de l’acord, Biden ha destacat que el “nou estatus” que s’han atorgat els dos països suposarà una “força de prosperitat i seguretat a la regió, una de les més importants al món”.

L’acord busca en la pràctica impulsar la producció de semiconductors al país asiàtic, que algunes empreses nord-americanes, com Intel, veuen com una alternativa a la fabricació a la Xina, i de passada reduir la dependència de les importacions d’aquest país. La Xina té actualment una posició dominant en aquest mercat, però el Vietnam s’ha consolidat com un destacat centre de fabricació regional. La Casa Blanca considera que la fabricació de xips és estratègica per a l’economia i la seguretat d’Estats Units, com va posar de manifest la interrupció de les cadenes de subministrament durant la pandèmia.

Però més enllà dels interessos industrials, l’acord consolida l’apropament entre els dos països, antics rivals de guerra. Segons Jon Finer, un dels assessors de Biden en política exterior, el tractat d’avui “va més enllà de les paraules” i arrela en el sistema vietnamita. “És un senyal per a tot el seu govern i per a tota la seva burocràcia sobre la profunditat de la cooperació i alineació amb Washington”, ha explicat en declaracions recollides per l’agència Efe.

Fins ara el Vietnam havia evitat l’“associació estratègica” amb els Estats Units per no provocar Pequín. El nou capítol en les relacions entre Hanoi i Washington arriba enmig d’un augment de les tensions entre el Vietnam i la Xina per la sobirania de dos arxipèlags al Mar de la Xina Meridional, que ha provocat diversos incidents entre pesquers vietnamites i patrulleres xineses. I també entre Washington i Pequin, que Biden veu com el principal competidor.

Nguyen Phu ha subratllat que “l’entesa mútua, la comprensió de les circumstàncies de cadascú, el respecte pels interessos legítims i la no interferència en afers interns són sempre de gran importància”.

L’acord d’“associació estratègica” no suposa un aliança incondicional entre Hanoi i Washington, ja que el Vietnam practica una política exterior d’equilibri entre les grans potències, coneguda com la “diplomàcia del bambú”, per la qual es decanta per un costat o l’altre segons les circumstàncies. De fet, el país asiàtic té acords similars d’associació estratègia amb la Xina (1988) i amb Rússia (2001).

Després de la guerra del Vietnam (1955-1975), que va enfrontar el govern comunista del Nord –amb el suport de la Unió Soviètica, amb el règim del Sud –apuntalat pels EUA–, Hanoi i Washington van normalitzar les relacions diplomàtiques el 1994. El president Bill Clinton (1993-2001) va ser el primer cap d’Estat dels EUA a visitar el Vietnam des de la guerra, l’any 2000, i des d’aleshores tots els líders nord-americans han viatjat al país asiàtic. El 2013, sota la presidència de Barack Obama, els dos països van signar un acord d’associació integral per cooperar en àrees com la salut pública i la lluita contra el crim transaccional.

Trobada amb Li Quiang al G20

El president dels EUA, Joe Biden, ha revelat aquest diumenge que va mantenir una trobada “no hostil” amb el primer ministre xinès, Li Quiang, als marges de la cimera del G20 a l’índia.

Durant la roda de premsa d’aquest diumenge a Hanoi, a Biden se li ha escapat que s’havia vist amb el “número dos” del president Xi Jingping, que no va participar a la cimera, però no ha arribat a confirmar el seu nom. A preguntes dels periodistes, el polític nord-americà ha detallat que va parlar amb Li “sobre la conferència en general” i també sobre “estabilitat” o de com garantir que l’anomenat Sud Global pugui accedir a noves oportunitats. Biden ha subratllat que conversa “no va ser hostil”.

La Casa Blanca no ha emès cap comunicat sobre aquest contacte i no se sap si va ser una reunió formal o una conversa informal als passadissos del centre de convencions on es va celebrar la cimera.

Biden s’ha referit avui, en diverses ocasions, a la Xina, i ha volgut deixar clar que la seva intenció no és “contenir” el gegant asiàtic. Preguntat sobre les tensions amb Taiwan, el líder demòcrata ha comentat que veu ara menys possible una invasió xinesa de l’illa perquè “probablement no tingui la mateixa capacitat que tenia” per fer-ho abans de la desacceleració del seu creixement econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona