Política

conflicte bèl·lic a l’est d’ucraïna

Mor una cooperant catalana a Ucraïna

El vehicle en que viatjava Emma Igual, directora i cofundadora de l’ONG Road to Relief, i altres tres voluntaris, un dels quals també ha mort, ha estat objectiu d’un projectil rus

La cooperant catalana Emma Igual, directora i cofundadora de l’ONG Road to Relief, i el voluntari canadenc Anthony Tonko Ihnat han mort a Ucraïna en un atac rus al comboi en el qual viatjaven juntament amb altres dos companys, segons ha confirmat aquest diumenge el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares. “La confirmació verbal de la mort de la cooperant catalana és que va morir en caure un projectil sobre el vehicle en què viatjava. Busquem la confirmació certificada”, ha afirmat el ministre espanyol des de Nova Delhi, on es troba per la cimera del G20.

L’ONG que dirigia Igual, de 32 anys, havia publicat aquest dissabte al seu compte d’Instagram que el vehicle en què anaven quatre membres de l’equip, que feien el trajecte de Sloviansk a Bakhmut per avaluar les necessitats dels civils atrapats en una ciutat propera, havia estat atacat “pels russos i després d’un impacte directe va bolcar i es va incendiar”.

Amb Igual i Ihnat viatjaven també el metge alemany Ruben Mawick i el suec Johan Mathias Thyr. Aquests dos voluntaris han resultat greument ferits per la metralla i les flames del vehicle, però a hores d’ara es troben estables en diferents hospitals.

A primera línia

En el seu perfil de Linkedin, Igual es presenta com una treballadora humanitària amb diversos anys d’experiència treballant en camps de refugiats i assentaments, especialitzada en Protecció Infantil en Emergències i en Ajuda a Refugiats. Igual ha col·laborat amb diverses ONG a Grècia, Myanmar, Kènia i Marroc, entre altres indrets.

Road to Relief és una ONG creada el març de 2022 amb l’objectiu d’evacuar civils atrapats pel foc creuat a les zones del front de guerra i proporcionar ajuda humanitària a la població afectada per la invasió russa.

L’equip d’avaluació de necessitats és el primer que es dirigeix als pobles de primera línia per obtenir informació clara sobre la situació. “Els esforços d’aquest equip han estat crucials en nombroses evacuacions i entregues d’ajuda durant els 18 mesos que portem en funcionament”, assenyalen fonts de l’ONG.

Mostres de tristesa

Els condols per la mort de la cooperant catalana han anat succeint-se al llarg del dia, només certificar-se oficialment el fatal incident. El president Pere Aragonès, en un missatge a les xarxes, ha lamentat la mort d’Igual, enviant “el més sentit condol” al seu entorn i “tot el suport i afecte”, posant al servei de la família l’executiu al complert.

També la consellera d’Acció Exterior i UE del govern, Meritxell Serret, assenyala en un missatge “la condemna més rotunda a l’agressió russa”.

Polítics de totes les tendències han mostrat el seu condol a través de les xarxes socials: Salvador Illa, primer secretari del PSC; Pedro Sánchez, president del govern espanyol en funcions; Yolanda Díaz, ministra de Treball en funcions; i Alberto Núñez Feijóo, president del PP. D’altra banda, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha transmés el condol per la mort d’Igual durant la seva intervenció en un acte a Alcorcón (Madrid), aquest migdia. “Mai perdonarem a Putin el dolor que està causant, que ara es demostra amb la mort d’aquesta cooperant”.

També la Comissió Europea, a través de Janez Lenarcic, comissari europeu de Gestió de Crisis, ha manifestat el seu pesar a la família i companys d’Igual i Ihnat: “Entristit per la mort de dos cooperants de l’ONG Road to Relief en un atac amb míssils a Ucraïna. Els meus pensaments estan amb les seves famílies i col·legues ferits”, ha escrit Lenarcic en el seu perfil de la xarxa social X (abans Twitter).

També des d’Ucraïna han arribat missatges de tristesa i acompanyament als familiars dels cooperants morts. El ministeri de Defensa ucraïnès els ha homenatjat en el seu compte d’X: “Van fer cada dia tots els esforços possibles per mitigar les conseqüències del terror sistemàtic dels ocupants russos contra els civils”, i afegeix que els dos treballadors humanitaris “estaran sempre en els nostres cors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia entra a la universitat de Califòrnia i deté desenes d’estudiants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona