Política

xina

Sense notícies del ministre de Defensa xinès

Li Shangfu fa més de dues setmanes que no se’l veu en públic

El seu cas recorda al de l’extitular d’Afers Estrangers Qin Gang, destituït sense explicacions el juliol passat

Nou misteri al voltant d’un membre del govern xinès liderat per Xi Jinping. El ministre xinès de Defensa, Li Shangfu, ha desaparegut de l’escena pública, informa Efe. L’agència explica que des de fa més de dues setmanes que no se’l veu en públic, la qual cosa planteja interrogants sobre el seu parador i sobre la seva situació, la qual recorda, diu Efe, a la de l’exministre d’Afers estrangers Qin Gang, destituït sense explicacions el juliol passat després d’haver desaparegut qualsevol mena de rastre seu, fins i tot a les xarxes.

L’últim acte públic en què es va veure Li, sancionat per Washington des del 2018 per la compra d’armament a Rússia, va ser en un fòrum de seguretat entre la Xina i Àfrica, que va celebrar-se el 29 d’agost passat, poc després d’haver viatjat a Moscou i Minsk per reunir-se amb alts funcionaris russos i bielorussos.

Els Estats Units consideren que el titular de Defensa xinès ha estat sotmès a investigacions per part de les autoritats del seu país i ha estat rellevat de les seves funcions, segons fonts del govern nord-americà citades pel diari Financial Times en una informació recollida per Efe.

El reputat mitjà internacional d’economia, cita en particular a “tres funcionaris nord-americans i dues persones coneixedores d’informació d’intel·ligència”, segons les quals el ministre xinès de Defensa ha estat destituït.

Els rumors sobre el parador de Li arriben després d’una absència de més de dues setmanes de l’escena pública de la qual també s’ha fet ressò l’ambaixador dels Estats Unts al Japó, Rahm Emanuel. El diplomàtic ha assegurat a la xarxa social X –anteriorment coneguda com a Twitter– que Li no havia assistit a una recent reunió que tenia programada amb el cap de l’Armada de Singapur, tot i que no va donar cap més detall ni va facilitar proves.

Li encara apareix al web del Ministeri de Defensa xinès i hi ha cites recents a nom seu a les xarxes socials del país asiàtic.

La pàgina web del Ministeri xinès d’Afers Estrangers va esborrar gran part de les cites a Qin Gang al cap d’un mes d’haver desaparegut de l’escena pública, quan ja s’havia confirmat la seva destitució el juliol passat.

Qin, antic ambaixador xinès als Estats Units, va ser ascendit a ministre el desembre passat i va deixar d’aparèixer en públic el 25 de juny després de mesos d’activitat frenètica amb l’obertura del país un cop liquidada la política de zero covid.

El Partit Comunista de la Xina (PCX) el va cessar sense donar explicacions, la qual cosa va provocar tota mena d’especulacions sobre la seva caiguda, des de problemes de salut, passant per una suposada aventura extramatrimonial amb una presentadora de televisió i fins a una purga política després de mesos de lluites internes dins de la formació governamental. L’absència de Li, es produeix aproximadament un mes després de la destitució de dos generals de la Força de coets de l’Exèrcit Popular d’Alliberament, sense que tampoc s’haguessin proporcionat explicacions del cessament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA