Política

estats units

Un jutge declara a Trump responsable de frau

Es tracta d’un cas civil que serà jutjat la setmana que ve i que se suma als quatre grans processaments que pesen sobre el candidat favorit la nominació republicana

Un jutge de Nova York ha rebutjat desestimar la demanda de la fiscal general de l’estat, Letitia James, que acusa l’expresident dels EUA Donald Trump (2017-2021) d’inflar actius de la seva empresa durant anys per obtenir millors condicions en préstecs i altres beneficis econòmics i ha declarat el polític republicà i l’Organització Trump responsables de frau. La decisió del jutge Arthur Engoron, emesa dimarts a la tarda hora local, dona la raó a la fiscalia de Nova York, que la setmana passada va demanar un judici parcial sobre el principal càrrec, el de frau, contra Trump, els seus fills Donald Jr. i Eric, l’Organització Trump i diversos socis, deixant els altres sis càrrecs inclosos en la causa pel judici programa pel pròxim 2 d’octubre. Els advocats del candidat republicà més ben posicionat per a la nominació per a les presidencials de 2024, buscaven fer fracassar la causa mitjançant la petició de diversos ajornaments.

A més, el magistrat ha ordenat que es rescindeixin algunes llicències comercials com a sanció. En els pròxims deu dies, els acusats hauran de recomanar tres persones com a màxim perquè gestionin la dissolució de les empreses relacionades amb les llicències cancel·lades, segons indica el dictamen judicial recollit per l’agència Efe. Restringir la capacitat dels Trump per fer negocis a l’Estat de Nova York era un dels objectius de la denúncia presentada per la fiscal James a final de 2022, en la qual l’autoritat reclama una multa de 250 milions de dòlars (228 milions d’euros), qüestió que previsiblement s’abordarà en el judici que començarà dilluns que ve.

La decisió del jutge Engoron suposa un doble revés judicial per Trump, que tot i ser el clar favorit del Partit Republicà per a les pròximes eleccions presidencials, fa front a una llarga llista de causes en els pròxims mesos, al qual cosa podria complicar la seva campanya.

A banda d’aquest cas que anirà a judici ja la pròxima setmana, Trump haurà de fer front l’any que ve a quatre casos penals diferents que sumen un total de 91 delictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.