Política

estat espanyol

El TC avala que el CGPJ no pugui fer nomenaments amb el mandat caducat

Per set vots a quatre, el ple rebutja els recursos del PP i Vox contra la reforma del Poder Judicial en vigor des del 2021

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat aquest dilluns per set vots contra quatre els recursos que el PP i Vox van presentar contra la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que, des del març de 2021, impedeix al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fer nomenaments a la cúpula judicial mentre continuï amb el mandat caducat. La majoria progressista ha avalat la resolució de la ponent María Luisa Balaguer, mentre que els magistrats conservadors Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel han anunciat un vot particular. Explica l’ANC que la sentència recorda que la Constitució espanyola estableix clarament un límit de cinc anys en els mandats dels vocals del CGPJ que en aquest moment no s’està complint pel bloqueig del PP. La decisió del Constitucional, diu l’ACN, suposa un revés pels partits de la dreta i la ultradreta espanyola, que havien recorregut contra la reforma impulsada el 2021 pel govern espanyol per impedir que el CGPJ continuï nomenant càrrecs estan en funcions, amb l’objectiu de forçar-ne la renovació. El PP bloqueja la reforma del CGPJ, que té majoria conservadora, des del 2018. La resolució recorda que l’article 122 de la Constitució espanyola permet que el Congrés dels Diputats reguli la llei del CGPJ, i destaca que el text constitucional sí que estableix una durada màxima de cinc dels mandats dels vocals del màxim òrgan de govern dels jutges que no s’està complint. En aquest sentit, la sentència recorda que la Constitució espanyola no preveu en cap cas “una pròrroga indeterminada” del mandat dels vocals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona