Política

El Parlament britànic sí que ratifica el Tractat de Lisboa

Tractat de la UE

Gordon Brown podrà arribar avui a la cimera de crisi dels líders europeus a Brussel·les amb una rialla a la cara després que el Parlament britànic ratifiqués ahir al vespre el Tractat de Lisboa, que aquest matí ha de ser sancionat per la reina Elisabet II.
Els lords ja portaven un mes de debats i tres lectures del text de ratificació, però va ser a darrera hora quan el nou Tractat de la UE va rebre les envestides més serioses, reforçades pel resultat del referèndum a Irlanda. El conservador Lord Howell va presentar una esmena per retardar la ratificació fins almenys el 20 d'octubre, quan es reobre el Parlament després de les vacances d'estiu. Finalment, l'esmena va ser rebutjada per 277 vots contra 184.

Durant les dues hores de debat, el servei de seguretat de la Cambra dels Lords va haver d'expulsar diverses persones pels repetits crits amb què s'exigia un referèndum sobre el Tractat de Lisboa.

Cameron ataca
"El Parlament ha de tenir en compte els canvis que ha produït el referèndum irlandès i la cambra electa [Comuns] ha de tenir l'oportunitat d'analitzar-los", va dir Lord Howell. L'ocasió ja la va tenir ahir mateix el cap de l'oposició, el tory David Cameron, quan durant la sessió de control al govern va manifestar: "No entenc per què el primer ministre no té el coratge de dir que el Tractat de Lisboa està mort".

El govern laborista manté que els processos de ratificació han de continuar i que després ja s'abordarà el problema irlandès. L'oposició tory volia que s'aturés la ratificació -almenys la britànica- fins que la Unió Europea decideixi què cal fer amb la República d'Irlanda.

Mentre la Cambra dels Lords debatia l'esmena rebutjada, el ministre d'Exteriors, David Miliband, avisava que "si aproven el retard de la ratificació, ens quedarem als llimbs". Altres maniobres, ara judicials, a favor d'un referèndum estan, de moment, en suspens.

Amb la ratificació formal britànica encara calenta damunt la taula, els líders europeus obren avui una cimera de crisi a Brussel·les amb l'objectiu prioritari d'impedir que el no irlandès al Tractat de Lisboa aboqui la Unió a una nova paràlisi.

El rebuig d'Irlanda "no pot ser una excusa per a la inacció", va advertir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. En la mateixa línia, el president de torn de la UE, el premier eslovè Janez Jansa, va assegurar que Europa "no deixarà" de funcionar malgrat la "decepció" d'Irlanda, mentre que el primer ministre d'aquest país, Brian Cowen, insistia ahir a demanar temps per reflexionar sobre les causes del no al referèndum. Els líders aprofitaran la cimera per reiterar la voluntat de continuar amb el procés de ratificació del Tractat de Lisboa.

Al marge de l'atenció prioritària que concediran al nou Tractat europeu, els Vint-i-set volen abordar altres problemes urgents. "Dedicarem la cimera a altres preocupacions, especialment la pujada dels preus dels aliments i dels carburants", va dir Barroso.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.