Política

Política

Els agermanaments locals

Mollet ja té una ‘platz’

La ciutat de Ravensburg, al sud-oest d’Alemanya, inaugura una plaça dedicada a Mollet del Vallès, localitat amb la qual està agermanada des del 2017

El consistori català agraeix el gest i es compromet a correspondre-hi en un futur

L’alcaldessa vallesana destaca la importància de reforçar els vincles amb altres poblacions europees

“Als alemanys els agrada el parc natural de Gallecs i se sorprenen que tinguem tants practicants d’esport”

A molts els sonarà el nom de Ravensburg pels puzles que s’hi fabriquen –la marca Ravensburger AG, líder del seu sector a Europa– i a d’altres, menys, perquè està agermanada amb Mollet del Vallès des de fa sis anys. Ara la relació d’amistat entre aquestes dues localitats separades per més de mil quilòmetres acaba de fer un pas endavant amb la inauguració a Ravensburg, a l’antiga regió històrica i lingüística de Suàbia, d’una plaça dedicada a Mollet.

La història entre la localitat vallesana i l’alemanya s’ha anat teixint gràcies a la intervenció d’un tercer, la ciutat italiana de Rivoli, al Piemont, amb la qual les dues primeres estan també agermanades, segons explica Raúl Broto, primer tinent d’alcaldia i regidor de Projectes Europeus i Relacions Internacionals del consistori molletà. “L’any 2012, a Rivoli, s’hi va fer una trobada sobre atur juvenil i allà els alcaldes de Mollet i de Ravensburg, que aleshores eren Josep Monràs i Daniel Rapp, respectivament, van acordar treballar plegats en projectes d’interès comú”, recorda. “De fet, es tracta de dues ciutats semblants en termes de població, al voltant dels 50.000 habitants, i que tenen preocupacions comunes.” Aviat van començar els intercanvis –mestres formats en educació infantil, alumnes d’FP dual...–, fins a arribar a l’oficialització de l’agermanament, que va tenir lloc el 2017 en una cerimònia a Alemanya i, l’any següent, a Catalunya.

Situada al sud-oest d’Alemanya, prop del llac Constança i de la frontera amb Àustria i Suïssa, Ravensburg va ser un important centre comercial durant l’edat mitjana. “És una ciutat on es respira història, però és molt moderna també, i està situada a Baden-Württemberg, una regió econòmicament i culturalment molt potent”, detalla Broto.

La fascinació entre les dues localitats és mútua. Què valoren els alemanys quan venen a Mollet? “Els agrada molt el fet que la meitat del nostre municipi sigui una zona protegida, el parc natural de Gallecs, amb tota la seva importància en l’agricultura sostenible. També tenen bona consideració sobre el nostre servei de neteja i estan sorpresos per la quantitat de persones, al nostre municipi, que practiquen esport. Allà no hi ha tantes instal·lacions esportives.” Broto assegura que el consistori molletà ha intentat atraure empreses de Ravensburg perquè s’instal·lin a la localitat i que, fins i tot, algunes firmes “han mirat terrenys”, però la iniciativa, de moment, no ha fructificat.

A més de Ravensburg i de Rivoli –amb la qual està vinculada des de l’any 1987–, Mollet del Vallès està agermanada també amb Montelaimar, a la regió d’Alvèrnia-Roine-Alps, i amb Cinco Pinos, al nord-oest de Nicaragua, “tot i que la relació s’ha estancat una mica a causa de l’actual situació política en aquest país”.

“Anem a contracorrent”

La inauguració de la Mollet del Vallès Platz, celebrada al setembre i a la qual va assistir l’alcaldessa, Mireia Dionisio, suposa un motiu d’orgull per a la localitat catalana. Durant l’acte, Dionisio va destacar que la plaça, situada al centre de la ciutat, té molt d’“encant” i que hi té plantat, al bell mig, un til·ler, “que a Alemanya és considerat l’arbre de la pau”.

L’alcaldessa va agrair el “bonic gest” del municipi agermanat i va fer públic el compromís de trobar, en un futur, un espai a Mollet que porti el nom de Ravensburg. “Els llaços que ens uneixen venen de molts anys enrere, i estan forjats des de la confiança, l’amistat, el treball conjunt i el coneixement mutu”, va subratllar.

La inauguració de la Mollet del Vallès Platz suposa també un reconeixement a l’aposta que ha fet aquest consistori per reforçar la política d’agermanaments, una pràctica habitual a Alemanya per facilitar la reconciliació i la cooperació després de la Segona Guerra Mundial. “De fet, els agermanaments són vincles simbòlics que han anat vivint alts i baixos i ara potser no es fomenten tant, però per a nosaltres són molt importants. En aquest sentit, anem una mica a contracorrent”, indica Broto.

4
municipis
estan agermanats amb Mollet del Vallès: Rivoli, als afores de Torí; Ravensburg; Montelaimar, a la regió francesa d’Alvèrnia-Roine-Alps, i Cinco Pinos, a Nicaragua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.