Política

Zapatero busca companyia

Política

Més sol que mai. José Luis Rodríguez Zapa­tero cons­ta­tarà avui el que ja és sabut des de l'endemà del 9-M: que cap grup del Congrés no vol acom­pa­nyar-lo en la seva gestió de govern. La soli­tud vis­cuda l'abril pas­sat en la votació d'inves­ti­dura, que el PSOE pre­te­nia pre­sen­tar com una acti­tud cobe­jada per demos­trar que poden sor­tir-se'n sense cap suport, tres mesos després ha que­dat com un gest inútil.

La rea­li­tat és tos­suda: sem­pre neces­si­tarà set vots per apro­var qual­se­vol ini­ci­a­tiva al Congrés. Així que a par­tir d'ara, o s'esfor­cen a bus­car ali­an­ces o els grups no li dei­xa­ran pas­sar ni una a par­tir de la tar­dor.

La pri­mera ronda de con­tac­tes d'aquesta legis­la­tura del pre­si­dent espa­nyol amb les for­ma­ci­ons de la cam­bra baixa per pol­sar l'ambi­ent de cara al setem­bre començarà avui al matí amb el cap de files de CiU, i con­ti­nuarà tot el dia amb la resta de grups i també dime­cres vinent.

La llosa del finançament
Josep Antoni Duran i Lleida serà el pri­mer a dei­xar-li palès que l'entesa amb els deu dipu­tats del seu grup desit­jada pel PSOE con­ti­nua sent del tot impos­si­ble, i més ara amb el males­tar que ha cau­sat a Cata­lu­nya l'escàs interès del seu equip econòmic per resol­dre un afer que toca la but­xaca, però que també res­sus­cita l'etern sen­ti­ment del greuge, com és el del finançament.

El front català que s'ha esta­blert arran de la pre­sen­tació per part del vice­pre­si­dent Pedro Sol­bes de les línies gene­rals del futur sis­tema es mate­ri­a­lit­zarà també en les reu­ni­ons que Zapa­tero man­tindrà avui a la tarda amb Joan Her­rera, d'ICV, i dime­cres vinent amb Joan Ridao, d'ERC. Aquests, a més, li exi­gi­ran un plus de visu­a­lit­zació de les polítiques d'esquer­res en un moment en què la crisi comença a dei­xar força tre­ba­lla­dors dam­ni­fi­cats.

El cap del govern espa­nyol busca amb aquests con­tac­tes par­la­men­ta­ris allò que difícil­ment tro­barà a la pri­mera: suport per acon­se­guir apro­var els pres­su­pos­tos de l'Estat per al 2009 adduint pre­ci­sa­ment que la precària situ­ació econòmica exi­geix un esforç addi­ci­o­nal de tots els grups. Però la con­tra­par­tida que li reclama la part cata­lana, que es com­pleixi d'una vegada el des­ple­ga­ment de l'Esta­tut en tots els seus aspec­tes, és el que fa tron­to­llar qual­se­vol hipotètic acord.

Les pos­si­bi­li­tats d'èxit se li pre­sen­ten tan o més magres si fixa la mirada cap al País Basc. El PNB, amb sis dipu­tats, és un dels ali­ats més esta­bles que va tenir a la segona part de l'ante­rior man­dat, però ara també s'ha decla­rat en rebel·lia. Avui, el por­ta­veu basc Josu Erko­reka li recor­darà que el recurs d'incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat pre­sen­tat pel govern espa­nyol con­tra la con­sulta del pre­si­dent Ibar­retxe blo­queja qual­se­vol mena d'entesa a Madrid.

Entesa PSOE-PP
Al cap i a la fi, Erko­reka no pas­sarà per alt que aquest és un dels fronts d'entesa que Zapa­tero i el líder del PP, Mari­ano Rajoy, van exhi­bir a la reunió de dime­cres pas­sat a la Mon­cloa. Va ser la pri­mera tro­bada de la ronda de con­tac­tes que con­ti­nua avui. I, pel que es veu, serà l'única que pot aca­bar donant fruits con­crets. Si més no, Zapa­tero i Rajoy es van enten­dre en matèria anti­ter­ro­rista i en l'àmbit judi­cial. Però els 154 vots del PP no li sal­va­ran els comp­tes del 2009 i, de moment, els 29 vots de la resta de grups tam­poc no estan en dis­po­sició de fer-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.