Política

Zapatero busca companyia

Política

Més sol que mai. José Luis Rodríguez Zapatero constatarà avui el que ja és sabut des de l'endemà del 9-M: que cap grup del Congrés no vol acompanyar-lo en la seva gestió de govern. La solitud viscuda l'abril passat en la votació d'investidura, que el PSOE pretenia presentar com una actitud cobejada per demostrar que poden sortir-se'n sense cap suport, tres mesos després ha quedat com un gest inútil.

La realitat és tossuda: sempre necessitarà set vots per aprovar qualsevol iniciativa al Congrés. Així que a partir d'ara, o s'esforcen a buscar aliances o els grups no li deixaran passar ni una a partir de la tardor.

La primera ronda de contactes d'aquesta legislatura del president espanyol amb les formacions de la cambra baixa per polsar l'ambient de cara al setembre començarà avui al matí amb el cap de files de CiU, i continuarà tot el dia amb la resta de grups i també dimecres vinent.

La llosa del finançament
Josep Antoni Duran i Lleida serà el primer a deixar-li palès que l'entesa amb els deu diputats del seu grup desitjada pel PSOE continua sent del tot impossible, i més ara amb el malestar que ha causat a Catalunya l'escàs interès del seu equip econòmic per resoldre un afer que toca la butxaca, però que també ressuscita l'etern sentiment del greuge, com és el del finançament.

El front català que s'ha establert arran de la presentació per part del vicepresident Pedro Solbes de les línies generals del futur sistema es materialitzarà també en les reunions que Zapatero mantindrà avui a la tarda amb Joan Herrera, d'ICV, i dimecres vinent amb Joan Ridao, d'ERC. Aquests, a més, li exigiran un plus de visualització de les polítiques d'esquerres en un moment en què la crisi comença a deixar força treballadors damnificats.

El cap del govern espanyol busca amb aquests contactes parlamentaris allò que difícilment trobarà a la primera: suport per aconseguir aprovar els pressupostos de l'Estat per al 2009 adduint precisament que la precària situació econòmica exigeix un esforç addicional de tots els grups. Però la contrapartida que li reclama la part catalana, que es compleixi d'una vegada el desplegament de l'Estatut en tots els seus aspectes, és el que fa trontollar qualsevol hipotètic acord.

Les possibilitats d'èxit se li presenten tan o més magres si fixa la mirada cap al País Basc. El PNB, amb sis diputats, és un dels aliats més estables que va tenir a la segona part de l'anterior mandat, però ara també s'ha declarat en rebel·lia. Avui, el portaveu basc Josu Erkoreka li recordarà que el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la consulta del president Ibarretxe bloqueja qualsevol mena d'entesa a Madrid.

Entesa PSOE-PP
Al cap i a la fi, Erkoreka no passarà per alt que aquest és un dels fronts d'entesa que Zapatero i el líder del PP, Mariano Rajoy, van exhibir a la reunió de dimecres passat a la Moncloa. Va ser la primera trobada de la ronda de contactes que continua avui. I, pel que es veu, serà l'única que pot acabar donant fruits concrets. Si més no, Zapatero i Rajoy es van entendre en matèria antiterrorista i en l'àmbit judicial. Però els 154 vots del PP no li salvaran els comptes del 2009 i, de moment, els 29 vots de la resta de grups tampoc no estan en disposició de fer-ho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona