Política

Israel accepta l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

Joe Biden anuncia l’acord després de reunir-se amb Benjamin Netanyahu

Egipte accedeix a obrir el pas de Rafah perquè hi passin 20

Només podran proveir a la Franja d’aigua, aliments i medicines

Israel ha concedit amb la mediació dels Estats Units permetre l’entrada “limitada” d’ajuda humanitària bàsica a la Franja de Gaza, a la qual s’oposava fins ara en represàlia per l’atac de Hamàs del passat 7 d’octubre.

“Israel ha acordat que l’assistència humanitària es pot començar a traslladar d’Egipte a Gaza”, ha anunciat el president dels EUA, Joe Biden, després de realitzar diverses trobades amb dirigents israelians, inclòs el primer ministre, Benjamin Netanyahu.

“La gent de Gaza necessitat menjar, aigua, medicines i refugi”, ha defensat. El polític nord-americà ha explicat que hi haurà “inspeccions” per garantir que l’ajuda va a parar a la població civil i no a Hamàs.

Biden ha confirmat més tard que el seu homòleg egipci, Abdelfatah al Sisi, ha accedit a obrir el pas fronterer que connecta el seu país amb Gaza perquè hi entrin 20 camions amb ajuda humanitària. El president nord-americà ha avisat que si Hamàs intercepta l’ajuda, aquesta s’interromprà. Però si els camions arriben a la població civil com està previst, Egipte permetrà que n’entrin més.

El líder demòcrata ha fet aquest anunci durant una conversa amb els mitjans a bord de l’avió presidencial Air Force One de tornada a Washington. Prèviament ja havia assegurat que treballen en “estreta cooperació amb el govern d’Egipte, les Nacions Unides i les seves agències, com el Programa Mundial d’Aliments, i altres socis a la regió perquè els camions travessin la frontera com més aviat millor”.

Segons Biden, tant Al Sisi com Netanyahu s’han mostrat “molt cooperatius” i han donat “un pas endavant”. “La veritat és que Al Sisi mereix molt de reconeixement”, ha valorat.

Un dels portaveus de la Casa Blanca, John Kirby, ha aclarit, també des de l’Air Force One, que els camions entraran a Gaza els propers dies perquè les carreteres necessiten reparacions. I és que a la part palestina de la frontera la carretera està destrossada pels bombardejos israelians dels darrers dies.

Més d’un centenar de contenidors amb ajuda humanitària esperen al costat egipci del pas de Rafah –l’únic que no està sota control israelià– que Israel doni el vistiplau per a la seva entrada a l’enclavament palestí.

L’oficina de Netanyahu ha confirmat que “Israel no impedirà l’assistència humanitària procedent d’Egipte” però ha puntualitzat que només permetrà lliurar “aliments, aigua i medicines per la població civil ubicada al sud de la Franja de Gaza”. També posa com a condició que “aquests subministraments no arribin a Hamàs”. “S’impedirà que arribin a Hamàs”, afegeix la nota, que no esmenta el combustible i tampoc especifica quan podran entrar els camions.

Israel, que fins ara s’havia oposat frontalment a l’entrada d’ajuda humanitària bàsica des d’Egipte, admet que ha fet aquesta concessió “a la llum de l’ampli i vital suport nord-americà a l’esforç bèl·lic, i a sol·licitud del president”.

No obstant això, Israel insisteix que mantindrà el bloqueig de Gaza i “no permetrà cap assistència humanitària des del seu territori a la Franja de Gaza mentre els ostatges no siguin alliberats”. “Israel exigeix visites de la Creu Roja als nostres captius i treballa per mobilitzar un ampli suport internacional per aquesta demanda”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

DRETS HUMANS

Israel, a la llista de l'ONU de responsables de morts de nens en conflictes el 2023

BARCELONA
tribunals

Més revisions del TSJC: Buch, l’exescorta de Puigdemont i fins a vuit agents

barcelona
rússia

La Fiscalia russa envia a judici el periodista nord-americà acusat d’espionatge

barcelona
Estat espanyol

Sumar planteja una direcció col·legiada interina per substituir Díaz

Barcelona
estats units

El Suprem dels EUA desestima el cas contra la píndola abortiva

barcelona
POLÍTICA

El govern de Cambrils defensa unitat davant l’amenaça de plegar que fa el regidor dels Comuns

Cambrils
política

El TC abordarà dimarts el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
Guerra a Europa

El G7 arriba a un preacord per prestar 46.000 milions d’euros a Ucraïna

Barcelona
estat espanyol

Sumar s’obre a la reflexió i contempla un lideratge més col·lectiu

barcelona