Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Türk acusa israelians i palestins de violar la llei internacional i demana un alto el foc

L’alt comissionat de l’ONU per als drets humans destaca la situació de “catàstrofe” a Gaza

L’alt comissionat de l’ONU per als drets humans, Volker Türk, ha subratllat que tant els israelians com els palestins han comès violacions de la llei internacional en el conflicte iniciat a principi d’octubre, per la qual cosa ha demanat un alto el foc humanitaris. En un comunicat recollit per Efe, Türk ha destacat que “s’han perdut massa vides de civils, molts dels quals nens” com a resultat de les hostilitats entre tots dos bàndols. “I si no canvia alguna cosa, els pròxims dies veurem més persones en risc de mort pels continus bombardejos”.

En aquest sentit, l’alt comissionat austríac destaca la situació a Gaza “a tocar de la catàstrofe”, després de setze dies de bloqueig i greus mancances d’aigua, electricitat, aliments i altres necessitats bàsiques. Tusk també ha remarcat els brots de malalties i el fet que molts hospitals estan destruïts o danyats, amb una xifra de morts que supera les 5.000 persones, gairebé la meitat dels quals són infants.

A més de blasmar les accions d’Israel per tallar l’accés a béns i serveis essencials, l’alt comissionat també ha recordat els 1.300 israelians morts per atacs de grups armats palestins i el fet que “la presa d’ostatges està prohibida per la llei internacional.

“Les parts del conflicte –ha conclòs– han de prendre mesures immediates per complir amb el dret internacional”. Türk també ha demanat a països tercers amb influència amb les parts en conflicte que pressionin perquè s’hi respectin les normes humanitàries i ha instat a permetre el pas massiu d’ajuda pel pas de Rafah, a la frontera amb Egipte, perquè el que s’ha permès fins ara “és una gota a l’oceà de necessitats de la població de Gaza”.

Bombardejos constants

D’altra banda, Israel ha continuat bombardejant la Franja de Gaza, en una de les pitjors nits per als civils que encara es troben al nord de la zona. Segons un portaveu de l’exèrcit israelià “ les forces de defensa d’Israel han atacat més de 400 objectius terroristes” en una operació “a gran escala”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia