Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Egipte trasllada 28 nadons prematurs evacuats de Gaza a diferents hospitals del país

Jordània envia material per establir un hospital de campanya a la Franja

La Mitja Lluna Roja Palestina ha informat aquest dilluns que ha transportat 28 nadons prematurs de Gaza a Egipte a través del pas de Rafah perquè rebin atenció mèdica a hospitals egipcis. L’operació d’evacuació s’ha fet en coordinació amb l’OMS i l’oficina d’acció humanitària de l’ONU.

Els nadons han estat traslladats a diferents hospitals “de més alt nivell” a Egipte, segons ha informat en un comunicat el ministeri de Salut egipci. L’operació per a la sortida dels nadons va començar diumenge, quan 31 nadons prematurs van ser evacuats de l’hospital d’Al-Shifa, el principal de Gaza. No s’ha informat què ha passat amb els altres tres nadons.

Mentrestant, al nord de la Franja continuen els combats al voltant d’un hospital construït per Indonèsia. Personal mèdic ha afirmat que tancs israelians s’estan “movent i disparant”, segons indica la premsa internacional. “Les dones i els infants estan atemorits. Hi ha sons constants d’explosions i trets”, apunten els testimonis, mentre el ministeri de Salut de Gaza ha informat que 12 persones han mort, entre els quals hi ha personal mèdic i pacients.

Davant els combats al voltant d’aquest hospital, el ministre d’Exteriors d’Indonèsia, Retno Marsudi, ha condemnat els atacs. “És una clara violació del dret internacional humanitari. Tots els països, especialment aquells que tenen relacions estretes amb Israel, han d’utilitzar la seva influència i capacitats per instar Israel a aturar les atrocitats”, ha apuntat en un comunicat.

Davant les mancances per atendre pacients, Jordània ha enviat a Gaza material per establir-hi un hospital de campanya. Hi ha arribat, a través del pas de Rafah, material en 40 camions, així com 17 treballadors mèdics i tècnics jordans. Segons han apuntat responsables mèdics de Gaza, podria arribar material per a dos hospitals de campanya més.

Les autoritats de la Franja apunten que ja han mort més de 13.000 persones pel conflicte iniciat el 7 d’octubre, de les quals 5.500 són menors.

MSF denuncia que la seva clínica a Gaza ha estat atacada enmig d’intensos combats

Metges Sense Fronteres (MSF) ha denunciat aquest dilluns que la seva clínica a la ciutat de Gaza ha estat tirotejada enmig d’ “intensos combats” al voltant de la instal·lació, que han provocat la caiguda d’un mur i que part de l’edifici s’omplís de flames.

L’organització ha indicat en el seu compte de X (abans Twitter) que al llarg del matí del diumenge s’han lliurat “intensos combats” prop de la clínica, on també s’ha vist un tanc israelià.

Així mateix, ha explicat que un membre de l’ONG i 20 familiars es troben encara dins de la clínica i estan “en extrem perill”, mentre que “més de 50 persones, inclòs personal d’MSF, estan en edificis pròxims i hi ha un ferit que necessita atenció mèdica”.

L’ONG ha demanat “urgentment el cessament dels combats en la zona” i ha condemnat la destrucció dels automòbils, els mateixos que van ser utilitzats per a l’intent d’evacuació del personal d’MSF i de les seves famílies el passat 18 de novembre, que es va saldar amb la mort d’un familiar d’un dels seus col·laboradors. “Eren l’únic mitjà de transport que tenien per a facilitar la seva evacuació”, va lamentar MSF.

Erdogan: Espanya és dels pocs països occidentals que no ignora la “barbàrie” d’Israel

El president de Turquia, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, ha acusat aquest dilluns Israel de cometre crims de guerra a Gaza, i ha dit que només uns pocs països occidentals, entre ells Espanya, no estan ignorant aquesta “barbàrie”.

“Israel està matant a nens, bebès, dones cada dia i no hi ha ni la més petita reacció de cap país, des d’Europa als EUA, excloent a uns pocs països com Espanya”, va dir el cap de l’Estat en una intervenció davant els mitjans després d’una reunió del seu govern.

Erdogan va tornar a acusar a Israel de ser un Estat terrorista per les seves accions de càstig a Gaza, en les quals han mort més d’11.000 persones, segons autoritats palestines, en represàlia pels atemptats terrorista del 7 d’octubre, quan el braç armat de Hamàs va assassinar a 1.200 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Gallant adverteix “enemics i amics” que Israel aconseguirà els seus objectius

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA