Política

Cimera virtual del G20

Els líders de les principals economies mundials aposten per la solució dels dos Estats israelià i Palestí

El grup celebra l’última reunió sota la presidència de torn de l’Índia

La cita ha tingut l’absència destacada dels presidents d’Estats Units i la Xina i la presència de Vladímir Putin, que no havia assistit a les últimes trobades

La guerra entre Israel i Hamàs a Gaza ha protagonitzat la cimera virtual del G20 celebrada aquest dimecres. Els líders de les economies més grans del món han apostat per la solució dels dos Estats per resoldre el conflicte araboisraelià.

El primer ministre indi, Narendra Modi, que ostenta la presidència de torn del G20, ha explicat en la cloenda de la trobada que després d’escoltar tothom ha constatat que hi ha consens al grup en “la necessitat de resoldre el problema entre Israel i Palestina per mitjà d’una solució de dos Estats”.

Els països desenvolupats i emergents han condemnat el terrorisme i la mort de civils durant el conflicte i han apel·lat al “diàleg i la diplomàcia com l’única via per resoldre els conflictes internacionals”. També han acordat l’enviament “ràpid i eficaç” d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza aprofitant l’oportunitat oberta per l’acord d’una treva temporal, que els membres del G20 han acollit “amb satisfacció”.

La reunió. l’última convocada per l’Índia abans que el Brasil agafi el relleu de la presidència de torn, s’ha celebrat a porta tancada, excepte a l’obertura i la clausura. Hi han participat representants de més de 35 Estats, inclòs el president de Rússia, Vladímir Putin, i d’organismes internacionals com les Nacions unides, la Unió Europea o la Unió Africana.

La cita virtual ha tingut la notable absència del president dels Estats Units, Joe Biden, i del seu homòleg xinès, Xi Jinping. Sí que hi ha anat el primer ministre de la Xina, Li Quiang, que ja va representar Pequín a la cimera presencial del passat setembre a Nova Delhi.

L’absència de Xi a l’anterior reunió ja va ser interpretada com un avís que Pequín se’n distanciava perquè tenia poca capacitat d’influència al grup. A més, diversos països del bloc tenen conflictes amb la Xina, començant per l’Índia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA