Política

García-Castellón demana a Suïssa que trobi Rovira

És com un llamp que mai no cessa. El mateix dia que va derivar la causa oberta contra els suposats organitzadors del Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem —una decisió contra la qual ahir mateix va recórrer la fiscalia—, el jutge de l’Audiencia Nacional Manuel Garcia Castellón va trametre també una comissió rogatòria a Suïssa per demanar a la policia d’aquest país que localitzi la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

El jutge, com ja va fer el desembre de l’any 2019 sense obtenir una resposta favorable de les autoritats suïsses, ha tornat a demanar també que les autoritats suïsses facilitin informació sobre un compte corrent que hauria servit per finançar les activitats de la plataforma Tsunami Democràtic, que el jutge responsabilitza de les protestes organitzades el 2019 desprès de la sentència del procés, entre les quals la que va blocar l’aeroport del Prat. El jutge, que està pendent que l’Audiencia Nacional es pronunciï sobre la seva possible recusació en la instrucció del cas del Tsunami, demana que s’identifiquin els titulars de productes financers adquirits, les persones autoritzades a operar amb el compte, les seves vinculacions i els documents d’identitat que hi constin associats. A més, vol una relació dels moviments del compte des de la seva creació el juny del 2020, així com els xecs emesos.

El jutge explica en la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’agència Efe, que el 14 d’octubre de 2019 una persona amb el nom de Nicola Ticionova transmetre a Josep Lluís Alay, persona de la màxima confiança de l’expresident Carles Puigdemont, que disposava de “força diners” en un banc català i que podria finançar l’entrega de menjar i aigua als manifestants que participessin a les protestes convocades pel Tsunami. Alay li va respondre, segons el jutge, que ho consultaria, i dues hores més tard li va respondre que era possible oferir diners directament a l’organització a través d’un compte a Suïssa.

Condemna d’ERC

Esquerra Republicana va condemnar avui el que considera una “croada particular del jutge García-Castellón” i ha refermat la seva defensa de l’amnistia i de la independència. Per ERC, que recorda que García-Castellón ja va fer la mateixa petició sobre el compte sense èxit quan la causa era secreta, les accions del jutge van encaminades a “atemorir i pressionar”.

Sánchez, citat a la comissió de policies infiltrats

J.A

El Parlament tornarà a provar sort amb les citacions de polítics espanyols al govern perquè donin explicacions en comissió d’investigació. No van aconseguir que a la de Pegasus assistissin el president espanyol, Pedro Sánchez, ni els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, i ara, després de l’acord d’investidura, ho tornaran a provar a la comissió sobre les infiltracions policials en moviments socials i independentistes creada l’octubre passat.

ERC, Junts, la CUP i els comuns han registrat el pla de treball de la comissió, que es votarà a la primera sessió, prevista pel 30 de novembre, i que sol·licita que també hi compareguin els exdirectors del Centro Nacional de Inteligencia Paz Esteban i Félix Sanz Roldán, l’actual directora, Esperanza Casteleiro, iel fiscal general de l’Estat, Álvaro García, l’exfiscal general de l’Estat Dolores Delgado i el secretari d’Estat per a la Seguretat, Rafael Pérez. Alguns tampoc es van presentar a la de Pegasus i la mesa del Parlament va decidir denunciar el 20 de juny passat totes les incompareixences a la fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries