Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Acord per la primera “pausa humanitària” a Gaza

La població de la Franja de Gaza viurà previsiblement avui el primer d’almenys quatre dies sense trets i explosions, després de 48 dies seguits d’una guerra que ja ha deixat almenys 14.000 víctimes mortals a l’enclavament palestí i 1.200 més a Israel

Després d’intenses negociacions, les dues parts van acceptar ahir un “acord de treva temporal” amb Hamàs de quatre dies, ampliables fins a un màxim de deu. El pacte estableix l’alliberament de 50 dels prop de 240 ostatges capturats per Hamàs el 7 d’octubre, cadascun a canvi de 3 presoners palestins detinguts per Israel. L’acord preveu que els ostatges, dones i nens, seran traslladats a Egipte pel pas de Rafah en grups de deu persones al dia, i d’allà passaran a Israel. Els 150 presoners palestins que faran el viatge en sentit contrari són també dones i menors de 18 anys que no han estat condemnats per delictes de sang.

La pausa humanitària podria ampliar-se si Hamàs accepta alliberar més segrestats: un dia més de treva per cada 10 ostatges addicionals. El govern de Benjamin Netanyahu va publicar una llista amb desenes de presoners, fins als 300, que podrien acabar sent alliberats. El cessament temporal dels atacs militars israelians permetrà lliurar més ajuda humanitària a la Franja: fins a 300 camions amb aliments, material mèdic i combustible. Tel Aviv va avisar, però, que la guerra continuarà “fins a aconseguir els seus objectius”, començant pel d’eliminar Hamàs.

Suport internacional

L’acord per l’alto el foc temporal, mediat per Egipte i Qatar, en coordinació amb els EUA, va rebre el suport massiu de la comunitat internacional, tant de països com d’organitzacions multilaterals, que en les últimes setmanes havia incrementat la pressió sobre Israel per una pausa humanitària. El president dels Estats Units, Joe Biden, va celebrar l’acord, que suposarà l’alliberament d’ostatges amb nacionalitat nord-americana, i va assegurar que no pararà fins que tots siguin alliberats”. El líder demòcrata va destacar el “compromís” del Netanyahu en “assumir” una “pausa prolongada” dels atacs.

També va donar la benvinguda a la treva la presidenta de la Comissió Europea (UE), Ursula von der Leyen, que va avançar que l’aprofitaran per millorar la situació humanitària a Gaza. Rússia va saludar l’arribada d’un alto el foc que demanava des de “l’inici de l’escalada del conflicte”, segons va recordat la portaveu d’Exteriors, Maria Zakhàrova. La seva homòloga xinesa, Mao Ning, va expressar la satisfacció de Pequín per l’acord i va desitjar que contribueixi a “mitigar la difícil situació humanitària” a la Franja. L’Autoritat Nacional Palestina es va mostrar satisfeta per l’acord però va apel·lar al “cessament total de l’agressió israeliana contra el poble palestí i l’entrada d’ajuda humanitària”. Jordània va reclamar també que aquest sigui un pas cap al “cessament total” de les hostilitats i els “atacs contra els civils”. El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va qualificar la pausa d’“avenç positiu” i va insistir que cal acabar amb el conflicte a través de la solució dels dos Estats amb les fronteres de 1967, amb la capital Palestina a Jerusalem Est.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2358078-quatre-dies-de-pausa-humanitaria-a-gaza.html

2358078



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona