Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’Exèrcit rus insisteix en Avdiivka, objectiu prioritari en el Donbàs

Putin necessita una victòria abans de les eleccions del 2024

L’Exèrcit rus persisteix en la seva obstinació de prendre el bastió d’Avdiivka, escenari aquests dies dels combats més cruents des de 2014, malgrat la resistència dels seus defensors ucraïnesos i a la caiguda de l’hivern, que alenteix les operacions.

L’Estat Major General ucraïnès ha admès avui que les tropes russes només en la passada jornada van llançar un total de 20 atacs contra Avdiivka, una petita ciutat reduïda a ruïnes que està a escassos quilòmetres de Donetsk, la capital de la regió homònima, que Rússia controla des de fa una dècada.

Segons els militars ucraïnesos, l’Exèrcit rus no ha pogut avançar pels flancs per a envoltar Avdiivka, i ara insisteix en atacs frontals, amb el consegüent increment de baixes en les seves files.

Les tropes russes també han intensificat les seves accions ofensives en els sectors de Bakhmut, Màrinka i Kupiansk, tot ells en el front oriental i nord-oriental, on les forces ucraïneses han passat a la defensiva en les últimes setmanes.

Putin necessita una victòria

Experts ucraïnesos i opositors russos en l’exili coincideixen que el president rus, Vladímir Putin, està ansiós per exhibir una victòria abans de la convocatòria de les eleccions presidencials russes de març de 2024, que es produirà a mitjan desembre.

I és que les forces russes no han aconseguit avanços ressenyables des de la captura de Bakhmut el maig passat pels mercenaris del Grup Wagner, desmantellat després de la mort tres mesos després del seu líder, Ievgueni Prigojin, en un sinistre aeri encara no esclarit.

Es dona per descomptat que Putin es presentarà a la reelecció, ja que la Constitució va ser modificada en 2020 perquè pogués fer-ho, però la seva candidatura sense progressos militars perdria força sens dubte.

Rússia ataca en l’est

Rússia no només ataca en la línia del front oriental, sinó que també bombardeja la rereguarda ucraïnesa.

Segons Kíiv, durant les passades vint-i-quatre hores l’Exèrcit rus va bombardejar 120 localitats pròximes al front.

Però Ucraïna no es queda enrere, ja que segons la Intel·ligència Britànica (IB), les forces russes continua sofrint “baixes massives pels atacs ucraïnesos de precisió de llarg abast lluny de la línia del front”.

La IB va al·ludir en particular a un atac ucraïnès el passat dia 10 contra un comboi de camions que circulava a uns 20 quilòmetres de la línia del front a la regió de Kherson (sud), en el qual van morir més de 70 soldats russos.

Drons ucraïnesos ataquen Crimea

D’altra banda, Rússia ha denunciat avui un atac ucraïnès massiu amb drons contra la península de Crimea, annexionada per Moscou en 2014.

Segons el comunicat castrense, 13 drons van ser abatuts sobre el territori de Crimea i altres com ara la de regió de Volgograd, situada a uns 200 quilòmetres a l’est d’Ucraïna, amb la qual no comparteix frontera. Defensa no va informar de possibles víctimes ni de danys en terra a conseqüència de la caiguda dels aparells no tripulats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat