Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Israel s’oposa en l’ONU frontalment a un alto el foc permanent a Gaza

Hamàs allibera altres dos ostatges russos com a gest cap a Putin

Israel s’ha oposat aquest dimecres frontalment a un alto el foc permanent a Gaza amb l’argument que només servirà per a apuntalar “el regne del terror de Hamàs”, en paraules del seu ambaixador davant l’ONU, Gilad Erdan.

En una nova sessió del Consell de Seguretat dedicada a la guerra de Gaza, i en presència de diversos ministres d’Exteriors àrabs i islàmics, més el cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi –tots ells partidaris de un alto el foc permanent–, Erdan ha dit que “cridar a un alto el foc i a la pau és una paradoxa”.

“Qui vulgui que doni suport a un alto el foc, bàsicament està donant suport a la continuació del regne del terror de Hamàs a Gaza (perquè) no són un soci fiable per a la pau”.

També el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha advertit avui que Israel tornarà a la guerra quan s’acabi la fase actual d’alliberament d’ostatges en la Franja de Gaza, ja que “no hi ha manera” que pari la seva ofensiva militar en l’enclavament palestí, mentre es negocia una possible prolongació de la treva amb Hamàs que acaba avui.

Malgrat les seves paraules sobre l’alto el foc, l’ambaixador Erdan ha afirmat que “els valors d’Israel per a preservar la vida (humana) poden veure’s en el terreny ara mateix a Gaza (...); Israel ha mostrat una voluntat clara de treballar amb qualsevol organisme internacional per a millorar la situació”, ha defensat.

No obstant això, Erdan ha lamentat que l’ONU hagi preferit “cooptar als que no tenen gens d’interès real en una solució”, i ha tornat a acusar l’ONU de “convertir cadascuna de les seves agències en una arma contra Israel”.

Hamàs allibera dos ciutadans russos captius a Gaza com a gest cap a Putin

Hamàs ha anunciat aquest dimecres que ha alliberat dos ciutadans russos captius a Gaza com a gest de bona voluntat amb el president de Rússia, Vladímir Putin, mentre Israel espera el lliurament d’altres deu ostatges israelians com a part de l’acord de bescanvi d’ostatges per presos palestins vigent des del divendres.

“En resposta als esforços del president rus, Vladímir Putin, Hamàs va alliberar dos russos i els va lliurar al Comitè Internacional de la Creu Roja aquesta tarda”, va dir el grup islamista en un comunicat.

Segons va detallar, aquesta tarda “seran enviats als representants del Ministeri d’Exteriors rus”. Al seu torn, premsa israeliana assegura que tots dos alliberats tenen doble ciutadania russa-israeliana i són dones.

Amb aquest alliberament, les persones amb ciutadania russa deixades anar de Gaza ja són tres, després que el diumenge es lliurés a un altre home rus-israelià, Roni Krivoi, en un gest del mateix tipus cap a Putin pel “reconeixement de la posició russa en suport a la causa palestina”.

Fins ara havien estat lliurats 81 captius a Gaza —almenys 61 israelians i 20 estrangers— en el marc de l’acord d’intercanvi de captius israelians a Gaza per presos palestins, dones i nens per totes dues parts.

Tots ells són civils, i en el cas dels ostatges estrangers no s’aplica aquest pacte, sinó que el seu alliberament es deu a acords paral·lels, per la qual cosa també han sortit homes.

Aquesta tarda es preveu l’alliberament d’altres deu israelians a Gaza, que han de sortir a canvi de la posada en llibertat de 15 dones i 15 nens palestins en presons israelianes.

Fins al moment van ser excarcerats 180 palestins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona