Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Israel i Hamàs amplien un dia més la treva

La vida s’obre pas unes hores més a la Franja de Gaza

Hi haurà una segona extensió de la treva a la Franja de Gaza. Els dos milions d’habitants de l’enclavament palestí podran continuar respirant alleugerits un dia més, fins demà, divendres, quan es compleix una setmana d’alto el foc humanitari, informa l’agència Efe. Després d’hores i hores de negociació i quan semblava que el plom de les bombes tornaria a caure del cel sobre la Franja, Israel i Hamàs han anunciat aquest dijous a primera hora del matí, hora catalana, una nova extensió de la treva.

La confirmació de l’ampliació de la treva arriba després que la milícia palestina hagués fet a arribar al govern israelià una nova llista amb els noms de les persones que tenia previst alliberar. Israel havia amenaçat de reprendre els bombardejos si no s’entregava la llista abans de les sis del matí hora catalana. Finalment, ha rebut la llista i pocs minuts abans de l’hora indicava s’ha anunciat la pròrroga.

La diplomàcia i la pau han tornat a vèncer i això obre la porta a noves alliberacions, tant de presos palestins com d’ostatges israelians. De fet, ahir a la nit hi va haver un nou intercanvi de presoners i captius. Hamàs va entregar a 15 ostatges a Creu Roja i, a canvi, el govern israelià va alliberar trenta persones, quinze dones i quinze infants.

Qatar, Egipte i els Estats Units han estat claus per aconseguir que el plom deixi de caure del cel sobre la Franja de Gaza. Han mediat entre les parts en conflicte per aconseguir el cessament temporal de les hostilitats. Els màxims responsables de la CIA i del Mossad, les agències d’intel·ligència nord-americana i israeliana, respectivament, i, d’acord amb l’agència Efe, el del servei d’intel·ligència egípcia s’han reunit a la capital de Qatar, Doha, per aconseguir aquesta pròrroga i explorar una nova fase amb l’alliberament de nous col·lectius d’ostatges com ara gent gran, els ciutadans israelians que estaven servint com a reservistes o les dones soldat, segons informen les agències internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.