Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Israel planeja matar als líders de Hamàs a l’estranger després de la guerra

El diari WSJ recull una filtració i cita fonts oficials israelianes

Israel té un pla per a matar als líders de Hamàs refugiats en diferents països com Qatar, Líban o Turquia, en el moment en què acabi la guerra de Gaza, ha assegurat aquest divendres el rotatiu estatunidenc The Wall Street Journal (WSJ), que cita a “fonts oficials israelianes”.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha donat les ordres necessàries per a executar els plans al servei secret del Mossad, i encara que els plans són confidencials, va haver-hi una filtració el passat 22 de novembre que va permetre conèixer-los, segons el diari.

El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, va dir en aquell moment que els líders de Hamàs “vivien amb el temps prestat”.

Els plans van començar a dissenyar-se el mateix 7 d’octubre, quan Hamàs va llançar un inesperat atac contra Israel, matant a 1.200 persones i emportant-se a més de 200 ostatges, però ha estat sobretot la necessitat de mantenir a Qatar com a mediador per a l’alliberament d’ostatges la que ha demorat les operacions encobertes.

El màxim líder de Hamàs, Jaled Meshaal, viu refugiat a Qatar des de fa més de deu anys, mentre que el líder de la seva oficina política, Ismael Haniyeh, viu a Turquia, i altres líders del moviment estan al Líban.

Israel ja va intentar matar a Meshaal en 1997 quan ell vivia a Amman, amb un comando que va tractar d’enverinar-lo amb una injecció en l’orella, però va fallar, sent els seus autors detinguts per Jordània; llavors, el govern jordà va exigir que Israel enviés l’antídot contra el verí i va aconseguir a més que Israel excarcerés al xeic fundador del moviment, Ahmed Yasín.

Encara que aquell va ser un dels fiascos més sonats de les operacions encobertes d’Israel, el país ha dut a terme moltes altres més reeixides a tot el món: el periodista israelià Ronen Bergman ha xifrat aquestes operacions en 2.700, en el seu llibre “Rise and Kill First” (Aixeca’t i mata primer).

El rotatiu va informar també que una part del pla inclou l’expulsió de Gaza de la “tropa” de Hamàs per a poder accelerar la fi de la guerra i passar a la fase dels assassinats, d’aquí la reticència israeliana a acceptar un alto el foc.

I encara que sembla haver-hi un gran consens sobre els plans, no tots els experts semblen estar d’acord: Efraim Halevy, antic director del Mossad, considera que matar als líders del moviment no eliminarà les amenaces, sinó que possiblement les accelerarà en encendre la còlera dels seus seguidors.

Matar als dirigents de Hamàs pel món “és un desig de venjança, no un desig d’aconseguir un objectiu estratègic”, va dir Halevy, segons el diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona