Política

REGNE UNIT

Johnson admet pesar pel “sofriment” de les víctimes de la covid-19

L’exprimer ministre britànic es defensa de les crítiques a la seva gestió de la pandèmia davant el comitè oficial que la investiga

Persones presents a la sala l’interrompen amb protestes

L’exprimer ministre britànic Boris Johnson va expressar aquest dimecres el seu pesar pel “dolor, la pèrdua i el sofriment” patits per les víctimes de la covid-19, en l’inici de la seva declaració davant la investigació oficial sobre la gestió de la pandèmia, presidida per l’antiga jutgessa Heather Hallett. Les protestes de persones presents a la sala van interrompre aquest començament de declaració.

Johnson ha estat acusat per altres testimonis d’haver deixat morir la gent gran, de no entendre els gràfics científics i d’haver governat amb incompetència i caos. L’exprimer ministre va admetre que “inevitablement” el seu govern “va cometre errors”, sense enumerar-los.

Preguntat per l’advocat de la investigació, Hugo Keith, va dir “assumir la responsabilitat” per les decisions preses durant la pandèmia, com ara la data del primer confinament –el 23 de març del 2020, que altres testimonis van considerar tardana– i la falta de protecció en les residències d’avis.

També va justificar el fet que no presidís cap de les cinc reunions Cobra –el comitè de resposta d’emergències– que van tenir lloc en l’espai de cinc setmanes entre gener i febrer del 2020. Segons l’exlíder dels conservadors, aquestes reunions són habituals i, en aquell moment, la possibilitat d’una pandèmia de covid, d’un desastre potencial no havia entrat en la consciència del món polític.

Johnson, que va ser forçat a dimitir el juliol del 2022 a causa de diversos escàndols, va dir que no està “segur” de si les seves decisions van desembocar en un excés de morts al Regne Unit, un dels estats més afectats a l’Europa occidental, amb 232.112 defuncions certificades. En aquest sentit, va al·legar que “no va ajudar” a limitar la xifra de morts el fet que, al país, hi hagi “molta gent gran i estigui densament poblat”.

Tampoc té “explicació” sobre la falta d’alguns missatges de WhatsApp amb els seus col·laboradors a l’inici de la pandèmia, missatges que, en conseqüència, no han pogut ser examinats pels experts.

A les portes de la sala de Londres es van manifestar dimecres les famílies de les víctimes de la covid-19, representades per un equip legal que també tindrà l’ocasió de qüestionar l’antic primer ministre. Aamer Anwar, principal advocat del Grup escocès de familiars de víctimes, va declarar a la premsa que el govern de Johnson, “en lloc de resoldre una crisi nacional, va presidir una total i repugnant orgia de narcisisme”. “Va deixar que els cossos s’apilessin i que els ancians fossin tractats com a desfets tòxics”, hi va afegir. “Com a resultat, més d’un quart de milió de persones van morir a causa de la covid-19. Ells ja no poden parlar, però les seves famílies, les persones afligides i tots els afectats mereixen la veritat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona