Política

regne unit

Boris Johnson admet errors en la gestió de la pandèmia i demana disculpes

L’exprimer ministre britànic Boris Johnson va demanar disculpes ahir a les víctimes de la covid-19 davant del tribunal públic que investiga la reacció i la gestió de la pandèmia del seu govern. “Entenc els sentiments de les víctimes i les seves famílies i lamento profundament el dolor, la pèrdua i el patiment”, va dir Johnson, segons qui “inevitablement es van cometre errors” a l’hora de trobar l’estratègia per controlar l’expansió del virus, que va provocar la mort de 197.000 persones a Anglaterra.

La declaració va ser interrompuda per quatre manifestants a la sala que li van cridar “no ho sents realment” i van aixecar una pancarta en què es podia llegir “els morts no poden sentir les disculpes”. Els manifestants van ser desallotjats.

Interrogat pel tribunal sobre la seva tardanera resposta a la pandèmia, Johnson va dir que, per la informació que tenia, no pensava que fos tant greu. La investigació la lidera la jutgessa Heather Hallett. L’expremier està acusat d’haver deixat morir la gent gran, de no entendre els gràfics científics que dia a dia li explicava el seu comitè sanitari i de liderar un executiu caòtic i incompetent. Segons un dels testimonis, un cop va preguntar si el fet d’assecar-se el nas amb un assecador podria erradicar el virus del cos.

Prèviament, Dominic Cummings, cervell de Johnson acomiadat un any i mig abans de la dimissió del premier i que havia mostrat missatges de Whatsapp en què l’advertia de la gravetat de la situació mundial, també li va atribuir la frase “deixar que els cossos s’acumulin”. En un primer moment, Johnson va apostar per la immunitat de grup, és a dir, deixar que la majoria de la població s’infectés. Va ser el darrer líder europeu a decretar el confinament, el 23 de març de 2020. Les festes a Downing Street mentre la població estava confinada van esdevenir un gran escàndol al Regne Unit. La vista, que es reprendrà avui, no té conseqüències penals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona