Política

Alemanya

La coalició alemanya arriba a un acord per posar fi a la crisi pressupostària

Inclou retallades per valor de 17.000 milions d’euros sense tocar el fre del deute pel 2024

El govern de socialdemòcrates, verds i liberals supera així la situació de bloqueig en el qual es trobava des que el Tribunal Constitucional va declarar il·legals els comptes de 2023

La coalició alemanya de socialdemòcrates, verds i liberals ha anunciat aquest dimecres un acord per posar fi a la crisi pressupostària desencadenada per una sentència del Tribunal Constitucional i que passa per retallades en els pressupostos generals per valor de 17.000 milions d’euros i sense tocar el controvertit límit a l’endeutament, l’anomenat fre del deute. L’acord posa fi, de moment, a la pitjor crisi política a la qual s’ha enfrontat fins ara Olaf Scholz a la meitat del seu mandat com a canceller.

“El meu missatge més important és que el govern manté els seus objectius: impulsar la transformació cap a la neutralitat climàtica, reforçar la cohesió social i mantenir-nos al costat d’Ucraïna en la seva lluita defensiva contra Rússia”, ha dit aquest dimecres el canceller, en una declaració davant la cambra baixa del parlament alemany recollides per l’agència Efe.

El forat de 17.000 milions d’euros en els comptes federals de 2024 es taparà a través de l’eliminació de “subvencions perjudicials per al clima”, així com de la reducció de despeses de diversos ministeris, segons ha dit Scholz, que no ha entrat en detalls, diu Efe. Alhora, explica l’agència les despeses del Fons pel Clima i la Transformació, el controvertit fons extraordinari en el centre de la sentència del Constitucional, es reduiran en 12.000 milions l’any que ve i en 45.000 milions fins al 2027.

La retallada de 17.000 milions d’euros, explica l’agència Efe, permetrà complir amb els objectius de dèficit pel 2024 i deixar intacte el fre al deute –que limita l’endeutament al 0,35% del PIB–, la qual cosa constitueix una línia vermella pels liberals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA