Política

Ibarretxe: "Estem a l'inici d'un camí"

Ibarretxe ha conclós: "El poble basc és un poble de 7.000 anys. El poble basc és molt tenaç. I el lehendakari, també"

Juan José Ibarretxe ha insistit en presentar un "Downing Street a la basca" en el ple del Parlament del juny del 2008 per aprovar i presentar, conjuntament amb el govern espanyol, una consulta popular el 25 d'octubre de l'any que ve, sense vinculació jurídica. "Estem a l'inici del camí", ha dit en sortir de la reunió a La Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero.
Amb aquest projecte, el lehendakari pretén que sigui la societat basca, amb la seva resposta a la consulta popular, qui indueixi al possible referèndum sobre el seu futur ja l'any 2010. Tot plegat, "en un debat tranquil i assossegat, sense nervis ni espasmes, perquè queden molts mesos per endavant".

Dit això, Ibarretxe ha assegurat que ha estès la seva mà a Zapatero "abans i després de les eleccions per parlar i pactar", i que espera que el tarannà "no es transformi en una mala positura al diàleg".

"No li demano a ningú que comparteixi la proposta que he presentat, només demano que es respecti i que respectin el lehendakari" perquè, segons ha afirmat, és una proposta "plenament legítima i legal". Segons ha detallat, "la seva legalitat no admet cap discussió perquè per poder elaborar un referèndum necessita l'aprovació del govern espanyol". I és que, en aquests moments, Ibarretxe proposa una consulta popular sobre la que no diu res l'article 149 de la Constitució, que regula el referèndum.

Ibarretxe ha conclòs: "El poble basc és un poble de 7.000 anys. El poble basc és molt tenaç. I el lehendakari, també".

Un altre camí
Minuts després, el president del govern espanyol ha assegurat: "Li he dit al lehendakari que les propostes polítiques en aquest país, que és Espanya, només té un camí: el de la legalitat i la Constitució". Això es tradueix, segons José Luis Rodríguez Zapatero, en què "qualsevol consulta popular l'ha d'autoritzar l'Estat", tot i que no tinguin valor jurídic. I, segons tot això, en paraules de Zapatero: La consulta d'Ibarretxe "no es produirà".

Zapatero només ha volgut afegir que ha tingut la impressió d'estar davant la segona part del Pla Ibarretxe, i "igual que en el primer, aquest no serà ni acceptat ni posat en pràctica".

"Espanya és dels espanyols"
El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha assegurat que el rebuig de Zapatero a les propostes d'Ibarretxe és "el que jo li vaig dir que li digués". De fet, per Rajoy, el que hauria estat "sorprenent", és que Zapatero haguès dit a Ibarretxe que podia "celebrar el referèndum". Tot i això, el líder popular ha lamentat que el president del govern no hagi fet una defensa clara de la sobirania nacional, ja que al seu parer, "Espanya és dels espanyols i serà el que diguin tots els espanyols"


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

L’Iran gira de nou al reformisme

barcelona
política

ERC hauria comprat amb 50.000 euros el silenci dels joves que van penjar els cartells dels Maragall

barcelona
estats units

Biden tanca la porta a abandonar la cursa per la Casa Blanca

barcelona
Regne Unit

Starmer forma un govern eclèctic per dur el canvi urgit per les urnes

londres
Política

En Comú denuncia Albiol per haver filtrat dades mèdiques

Badalona
estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

barcelona
regne unit

Starmer nomena els membres del seu govern

barcelona
política

La sentència del TJUE sobre l’escó de Puigdemont i Comín es publicarà el 26 de setembre

barcelona
pròxim orient

l’Iran estén fins a la mitjanit la votació en la segona volta de les presidencials

barcelona