Política

Mar Roig

Els houthis alerten que la coalició marítima global no aturarà els segrestos al mar Roig

Una coalició global amb els Estats Units al capdavant actua en resposta a l’amenaça naval dels houthis del Iemen. Ho fa 30 dies després que Mohammed Abdul-Salam, portaveu i negociador en cap d’aquest grup proiranià, inflés el pit pel primer segrest que els rebels van dur a terme contra un vaixell al mar Roig. “Això és només el començament”, deia Abdul-Salam aleshores. Els dirigents israelians, hi afegia, “només entenen el llenguatge de la força, i la detenció d’aquesta nau israeliana demostra la determinació de les forces iemenites a l’hora de batallar [contra Israel]”.

Setmanes després, el segrest d’una quinzena de vaixells que els houthis vinculen a Israel porta una desena de governs a mobilitzar-se. El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, ha anunciat una aliança per “protegir el trànsit global” al seu pas pel mar Roig, clau per connectar l’oceà Índic amb l’Atlàntic. El Regne Unit, el Canadà, França i el mateix Estat espanyol seran part d’aquesta agrupació que patrullarà les aigües del Golf d’Aden.

La coalició arriba després que els houthis, patrocinats per la Guàrdia Revolucionària iraniana, ataquessin tres vaixells el 3 de desembre passat. Els darrers dies, el temor obliga múltiples companyies comercials a desviar les seves naus per rutes més llargues i costoses que encerclen el continent africà. Els houthis asseguren que la coalició és “essencialment innecessària”. Ho va dir ahir el mateix Mohammad Abdul-Salam, el negociador que aposta per la força. El portaveu assegura que les aigües que encerclen el Iemen són segures per a tothom amb l’excepció dels vaixells israelians o que fan cap a Israel. El motiu: “La injusta i agressiva guerra contra Palestina.”

Eliezer Marom, alt càrrec de l’exèrcit israelià, denunciava ahir: “Són [els houthis] un grup terrorista amb lligams amb els iranians, que pretenen fer un front contrari al nostre.” Abdul-Salam semblava respondre-hi: “Les operacions navals iemenites pretenen donar suport al poble palestí en un moment de setge i d’agressió. Els EUA es permeten donar suport a Israel, i els països de la regió podem donar suport al poble palestí.” Mohammed al-Bukhaiti, dirigent dels houthis, alerta que la coalició no els aturarà “tret que es posi fi al genocidi contra Gaza”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt
política

El PP diu que vetllarà per la seguretat dels gironins enfront de les ocupacions

girona
Política

Puigdemont canvia de plans i tancarà la campanya presencialment a Elna

barcelona
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona