guerra a gaza
La Casa Blanca aprova vendre armament a Israel sense passar pel Congrés
Se succeeixen les manifestacions en contra la massacre de civils a Palestina
El govern nord-americà va aprovar divendres la venda d’armament a Israel per un valor de 147,5 milions de dòlars, la segona vegada que l’administració del demòcrata Joe Biden dona el vistiplau a una transferència militar a aquest país en guerra sense passar pel Congrés.
El secretari d’Estat, Antony Blinken, ha autoritzat la venda d’armament que prèviament ja havia estat adquirit pel govern de Benjamín Netanyahu. “Donada la urgència de les necessitats defensives d’Israel, el secretari ha notificat al Congrés que ha utilitzat la seva autoritat delegada per determinar que existia una emergència que requeria l’aprovació immediata de la transferència”, ha explicat el portaveu de l’oficina del secretari d’Estat.
Aquesta qualificació “d’emergència” suposa que la venda no està subjecte a l’aprovació dels legisladors, com sol ser habitual en els casos de transferències d’armes a països estrangers. El 9 de desembre passat, Blinken ja va prendre una decisió similar al vendre projectils de 155 mil·límetres a Israel sense l’aprovació del Congrés. El govern nord-americà fa mesos que demana al Congrés que aprovi un paquet d’ajudes que inclogui 61.000 milions de dòlars per Ucraïna i 15.000 milions de dòlars per Israel. La pressió la fa el govern Biden tot i que cada vegada la Casa Blanca és més crítica amb l’actuació de l’Estat hebreu contra els civils de Gaza.
Fins ara, més de 21.000 palestins han perdut la vida en aquest conflicte, des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs després dels atemptats terroristes i els segrestos de civils israelians per part de Hamàs.
La massacre de civils, però, està creant un gran rebuig mundial. Centenars de països veuen com els ciutadans es revolten contra els assassinats de civils a Gaza. A Barcelona, divendres, desenes de persones van manifestar-se en silenci davant del pessebre de la plaça Sant Jaume en protesta per la mort de civils palestins i “la venda d’armes” dels governs occidentals a Israel. Els manifestants van demanar la creació d’un estat palestí i que Espanya i Catalunya deixin de “donar suport” a la venda d’armes a Israel.
D’altra banda, Sud-àfrica ha acusat Israel de cometre presumptament un “genocidi” a la Franja de Gaza davant el Tribunal Penal Internacional (TPI), tot i que Tel Aviv no reconeix l’autoritat d’aquesta cort. El text argumenta que els “actes i omissions” d’Israel a Gaza tenen “caràcter genocida” perquè es perpetren amb la intenció específica requerida”. I és que, a parer de Sud-àfrica, l’ofensiva israeliana busca “destruir els palestins a Gaza com a part del grup nacional, racial i ètnic palestí més ampli”. La denúncia subratlla que “Israel ha participat, participa i corre el risc de participar en cara més en actes genocides contra el poble palestí a Gaza”.
Mentrestant, desenes de palestins segueixen perdent la vida. En les últimes hores Israel ha atacat el centre i el sud de la Franja de Gaza. Els bombardejos de la passada nit i la matinada de divendres han castigat especialment la ciutat meridional de Rafah, on es concentra gran part dels 1,9 milions de desplaçats interns per la guerra. Segons l’agència de notícies palestina Wafa, “desenes de civils” han resultat morts i ferits per la destrucció d’una casa del camp de Shaboura. Prèviament, una vintena de persones han mort per l’atac aeri a un edifici residencial de la ciutat, a prop de l’Hospital Kuwaitià.
L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha reclamat a Israel que acabi amb els “assassinats il·legals i la violència dels colons contra la població palestina” als territoris ocupats.
L’Oficina de Drets Humans de l’ONU va presentar dijous un informe que denuncia greus abusos per part de les forces de seguretat i els colons israelians, entre els quals “detencions il·legals i maltractament de detinguts”.