Política

orient mitjà

Borrell avisa Israel que no pot vetar “el dret d’autodeterminació dels palestins”

El cap de la diplomàcia comunitària insisteix a continuar treballant en un pla de pau basat en la solució dels dos estats tot i la negativa d’Israel

L’Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha advertit aquest dimarts Israel que “no pot tenir dret a vet en el dret d’autodeterminació dels palestins”. El cap de la diplomàcia europea ha fet aquesta advertència en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Afers Estrangers egipci, Sameh Shoukry, al final d’una reunió en la qual han abordat la situació a Gaza i de les relacions bilaterals entre Egipte i la UE.

En la compareixença, recollida per l’ACN, el cap de la diplomàcia comunitària ha reiterat que “ningú pot vetar un dret reconegut diverses vegades per l’ONU” i ha reconegut Egipte com un “actor clau” per resoldre el conflicte entre israelians i palestins. Borrell ha insistit també a continuar treballant en el pla de pau basat en la solució dels dos estats, que aquest dilluns va presentar als ministres d’Afers Estrangers d’Israel i Palestina i de diversos països àrabs.

Malgrat el rebuig d’Israel a un pla de pau que inclogui una solució basada en els dos estats, segons informa l’ACN, Borrell ha destacat que cal parlar ara de la “implementació” de l’estat palestí. L’alt representant comunitari, segons afegeix l’agència de notícies catalana, també ha advertit que un conflicte de dècades no es pot resoldre ràpidament i ha pronosticat que la cerca d’una solució serà “un llarg viatge”.

Al seu torn, el ministre d’Afers Estrangers d’Egipte ha donat suport a la solució dels dos estats i ha dit que ara cal mirar els detalls del pla de pau que està impulsant la UE. Ha destacat que és el moment de “resoldre” el conflicte i ha demanat a la comunitat internacional aplicar les eines necessàries per aconseguir-ho. “Hem de ser clars, és una situació que no es pot tolerar des d’una perspectiva humana”, ha afirmat Shoukry.

En la reunió, informa l’ACN, la Unió Europea i Egipte han signat un acord perquè el país pugui accedir a negociar l’accés a programes europeus oberts a la participació de països tercers, com ara el programa Horizon Europe de recerca científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona