Política

Rússia cobeja el Pol Nord

Dos minisubmarins de l’expedició Àrtic 2007, formada per més d’un centenar d’experts i investigadors russos i estrangers, van arribar ahir per primera vegada al fons de l’Àrtic, a 4.300 metres de profunditat, on hi van plantar una bandera russa com a mostra de la reivindicació territorial de Moscou sobre l’Àrtic i sobre la seva riquesa en hidrocarburs.

El president rus, Vladimir Putin, que al vespre va felicitar per telèfon la tripulació de la que Rússia ha qualificat com l’expedició més important dels últims anys, havia manifestat prèviament la voluntat de defensar els interessos estratègics, econòmics, científics i de defensa a l’Àrtic.

Els dos batiscafs, Mir-1 i Mir-2, van estar més d’una hora al fons marí fent medicions geomagnètiques i geofísiques que poden significar un gran avenç per a la ciència. A més de la bandera, de titani i resistent a la corrosió, hi van deixar una càpsula amb un missatge i una placa commemorativa.

Els dos submarins van superar el perill de quedar-se atrapats sota les capes de gel i van arribar satisfactòriament a la superfície després d’un viatge de quasi deu hores.

L'expedició
La nau de l’expedició Àrtic 2007, l’Acadèmic Fiódorov, sortia del port de Murmansk dimarts de la setmana passada. Segons Artur Txilingárov, científic explorador de l’Àrtic i vicepresident de la cambra bai-xa russa, la missió principal és demostrar amb proves geològiques que la serralada submarina Lomonóssov, que té una alçada de fins a 3.700 metres i va més enllà del Pol Nord, és una continuació de la plataforma continental de Sibèria.

Si Rússia pot demostrar aquesta continuïtat podria assolir una superfície d’1,2 milions de km2. A la serralada Lomonóssov s’hi han descobert grans reserves d’hidrocarburs estimades en 10.000 tones de petroli i gas, a més d’altres minerals que augmentarien notablement les reserves russes.

Dret al territori
Tal com va dir ahir a les Filipines el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, la finalitat de l’expedició és demostrar que Rússia té dret al territori i que la reclamació es resoldrà en base al dret internacional. Canadà, també amb aspiracions territorials a l’Àrtic, va criticar les formes russes. El cap de la diplomàcia, Peter MacKay, va comparar la gesta amb les conquestes de l’Edat Mitjana: “No som al segle XV. No es pot anar pel món, posar una bandera i declarar: És el nostre territori”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.