Política

pròxim orient

Netanyahu ordena a l’exèrcit preparar l’evacuació de Rafah per ampliar l’ofensiva militar

La ciutat situada al sud de la Franja, a tocar de la frontera amb Egipte, és l’últim refugi per a més d’un milió de desplaçats gazians

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest divendres que ha donat instruccions a l’exèrcit perquè comenci a preparar l’evacuació de la ciutat de Rafah, a l’extrem sud de la Franja de Gaza i considerada l’últim refugi de la població civil desplaçada per la campanya de bombardejos israelians en represàlia per l’atac de Hamàs del 7 d’octubre passat. En un comunicat publicat per la seva oficina i recollit per l’agència Efe, Netanyahu considera que “és impossible assolir l’objectiu de la guerra d’eliminar Hamàs deixant-ne quatre batallons a Rafah”.

Així, el primer ministre ha ordenat a les forces israelianes que elaborin un pla combinat per evacuar els civils de Rafah i per derrotar els batallons de Hamàs que queden a la zona.

Els atacs israelians contra Rafah s’han intensificat en els darrers dies i amb això la preocupació per una ofensiva terrestre a la zona, que ja havia plantejat el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, diverses vegades la setmana passada.

Tant l’ONU com els Estats Units han expressat la seva preocupació per una possible ampliació de l’ofensiva terrestre a Rafah. El Departament d’Estat nord-americà va advertir dijous que una operació militar en aquesta zona, sense l’adequada planificació per a l’evacuació de civils “seria un desastre”.

L’anunci de Netanyahu deixar clar que va per lliure i posa de manifest un cop més les diferències entre Israel i el seu principal aliat, els EUA.

De fet, el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, ha tornat a Washington de la seva cinquena gira per l’Orient Mitjà per intentar aconseguir una treva amb un desaire de Netanyahu, que va dir-li que la guerra continuarà fins a la victòria completa.

Israel va llançar l’ofensiva contra la Franja de Gaza en represàlia pels atacs que Hamàs va dur a terme el 7 d’octubre en territori israelià amb un balanç de 1.200 morts i més de 200 ostatges.

Les forces de defensa d’Israel van contraatacar amb una incursió a la Franja per la zona del nord, amb atacs que han causat milers de morts i han obligat més d’un milió de persones a deixar les seves cases i marxar cap al sud del territori.

L’ofensiva israeliana va continuar cap al centre de la Franja, enmig d’atacs i bombardejos intensos que han continuat causant milers de víctimes i milers de desplaçaments més cap al sud. Ara com ara les autoritats de Gaza, en mans de Hamàs, calculen que han mort 28.000 palestins a l’enclavament palestí a causa dels atacs israelians. En aquests quatre mesos de guerra hi ha hagut un alto el foc de set dies a finals de novembre, durant el qual Israel i Hamàs van intercanviar presos palestins per ostatges. Des d’aleshores, els esforços diplomàtics per aconseguir una nova treva o per acabar amb les hostilitats han estat infructuosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Josep Xifre Deulofeu
Alcalde de Santa Cristina d’Aro (Tots per Santa Cristina-TxE)

“Som prudents en la inversió; no volem fer cartes als Reis”

Santa Cristina d’Aro
Miguel Comino
Alcalde de Sant Vicenç dels Horts (PSC)

“No tocarem ni un pam de terreny agrícola o parc agrari”

Sant Vicenç dels Horts
Política

ERC ajorna el congrés de Barcelona perquè l’assistència supera l’aforament

Barcelona
israel

Gantz crida a convocar eleccions en la televisió israeliana

barcelona
guerra a europa

Biden i Zelenski signen en el G7 un acord bilateral de seguretat

barcelona
estat francès

Els partits d’esquerres tanquen l’acord per fer un ‘Front Popular’

barcelona
Política

ERC ajorna el congrés de Barcelona perquè l’assistència supera l’aforament

Barcelona
DRETS HUMANS

Israel, a la llista de l'ONU de responsables de morts de nens en conflictes el 2023

BARCELONA
tribunals

Més revisions del TSJC: Buch, l’exescorta de Puigdemont i fins a vuit agents

barcelona