Política

guerra a europa

Ucraïna recula en el sud-est d’Avdiivka

L’ofensiva russa sobre la població posa en risc les vies de comunicació i subministraments de les quals han depès fins ara les tropes ucraïneses que defensen el municipi

L’Exèrcit ucraïnès ha anunciat aquest divendres la seva retirada de la posició que mantenia en la unitat de defensa antiaèria Zenit, en el flanc sud-est d’Avdiivka, per a “preservar personal i millorar la situació operativa” de les seves tropes en aquesta localitat assetjada per Rússia a la província oriental de Donetsk.

“Després de molts mesos de combats, el Grup Operatiu-Estratègic Tavria ha decidit retirar-se de la posició Zenit, als afores del sud-est d’Avdiivka”, ha escrit el cap del grup Tavria, Oleksandr Tarnavski, en el seu compte de Telegram.

Tarnavski ha afegit que les tropes ucraïneses han mantingut “aquesta posició mentre ha estat possible utilitzar-la de manera efectiva per a contenir i destruir a l’enemic”. “Des del punt de vista tàctic, l’ocupació d’aquestes posicions no dona a l’enemic avantatge estratègic i no canvia la situació de l’operació de defensa d’Avdiivka”, ha escrit el militar.

Tarnavski també ha explicat que Ucraïna està duent a terme un “reagrupament de tropes”, al mateix temps que continua enviant subministraments als seus soldats en la localitat i reorganitza a les seves unitats en noves posicions. “Hi ha planejat un reforç de les unitats”, ha conclòs el militar sense donar més detalls.

Rússia ha intensificat en els últims dies la seva ofensiva sobre Avdiivka, posant en risc les vies de comunicació i subministraments de les quals han depès fins ara les tropes ucraïneses que defensen el municipi.

Kíiv ha reconegut la deterioració de la situació i l’entrada en part del territori de la localitat de tropes russes que lluiten per continuar avançant.

Escassetat de munició

De fet, Rússia aprofita l’escassetat de munició de l’enemic per a elevar la pressió en diversos sectors del front, sobretot a la ciutat assetjada d’Avdiivka, mentre Ucraïna busca blindar aquests dies a França i Alemanya el suport europeu enmig de la incertesa sobre l’ajuda estatunidenca.

En aquest sentit, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha anunciat avui a Berlín en presència de Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna que inclourà 120.000 unitats de munició per a artilleria.

Per la seva banda, John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca, ha manifestat que “els combats són molt intensos, sobretot en Avdiivka. Els russos continuen pressionant les posicions ucraïneses cada dia”.

Kirby ha agregat que el bastió d’“Avdiivka corre el risc de caure sota control rus”. “En gran part, això succeeix perquè les forces ucraïneses sobre el terreny s’estan quedant sense munició d’artilleria”, va assegurar.

La captura d’Avdiivka seria el major èxit rus a Ucraïna des de la conquesta de Bakhmut, el maig de 2023.

Legisladors dels EUA demanen més ajuda

D’altra banda, alguns legisladors demòcrates han pressionat aquest divendres als republicans perquè aixequin el veto a l’aprovació en el Congrés dels Estats Units de més ajuda per a Ucraïna, després de conèixer-se la mort a la presó del líder opositor rus Alexéi Navalni.

El Senat estatunidenc ha aprovat una nova partida pressupostària per a enviar ajuda militar a Ucraïna, però la proposta s’enfronta a un futur incert en la Cambra de Representants, controlada pels republicans.

“Aquest Congrés ha fallat a fer tot el possible per plantar-li cara a Putin. Els soldats ucraïnesos lluiten valentament contra la invasió il·legal de Putin sense els recursos necessaris, hem de donar-los el que necessiten per a guanyar”, va assenyalar el congressista demòcrata, Andy Kim, en un comunicat.

Alguns legisladors republicans s’han pronunciat condemnant la mort de Navalni però sense esmentar l’ajuda a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona