Política

guerra a europa

Rússia pren el control total de la planta metal·lúrgica d’Avdiivka

Les tropes ucraïneses es reagrupen per a impedir el desenvolupament de l’ofensiva russa

L’Exèrcit rus ha capturat la planta metal·lúrgica d’Avdiivka que les forces ucraïneses havien convertit en una de les més importants fortaleses de les Forces Armades ucraïneses en aquesta ciutat de l’est d’Ucraïna, segons ha informat aquest dilluns el ministeri de Defensa rus.

“El grup militar Centre, en el desenvolupament de la seva ofensiva, va prendre sota control total la planta metal·lúrgica en el sector d’Avdiivka. Sobre els edificis administratius de la fàbrica onegen banderes russes”, ha assenyalat el comandament militar rus en un comunicat.

Segons Defensa, les forces ucraïneses continuen la seva retirada, mentre les Forces Armades russes ataquen amb la seva artilleria i aviació els barris fortificats encara en mans de l’Exèrcit ucraïnès.

La planta metal·lúrgica es va convertir en un dels principals obstacles a l’avanç de les forces russes en Adviivka durant l’última etapa del setge a la ciutat, que els ha pres al voltant de quatre mesos, de la mateixa manera que l’acereria Azovstal es va convertir en un mal de cap per a l’Exèrcit rus a la ciutat de Mariúpol.

Després de diversos mesos sense avanços en el front, Rússia va informar dissabte passat que havia pres el bastió ucraïnès de Avdiivka, a pocs quilòmetres de Donetsk, la capital de la regió annexionada pel Kremlin el setembre de 2022.

Es tractaria de la primera victòria russa des de maig de 2023, quan el grup de mercenaris russos Wagner va prendre la ciutat de Bakhmut, també en l’est d’Ucraïna.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assenyalar la vespra que les forces russes “desenvolupen l’ofensiva” i “no permeten a l’enemic afermar-se en noves línies de defensa”.

Peskov va agregar que el president rus, Vladímir Putin, rep informes en temps real del ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i del cap de l’Estat Major General de les Forces Armades, Valeri Guerássimov, sobre el desenvolupament de l’ofensiva.

El mandatari rus, al seu torn, ha expressat la seva satisfacció amb la presa d’aquest bastió ucraïnès i ha demanat “glòria eterna als caiguts en el compliment de les missions de l’operació militar especial”.

També el cap de la regió de Donetsk imposat per Moscou, Denís Puixilin, va agrair a l’Exèrcit rus per la presa del bastió ucraïnès, situat a pocs quilòmetres de la capital regional de l’homònim nom i controlada per Moscou des de 2014.

Després de la caiguda d’Avdiivka, un dels bastions de Kíiv en el Donbass, les tropes ucraïneses han començat a reagrupar-se en les seves noves línies defensives per a intentar impedir que les forces russes progressin en aquest sector del front.

Segons el comandant de l’agrupació de tropes ucraïnesa Tavria, general Oleksandr Tarnavski, l’Exèrcit ucraïnès ha establert “noves línies defensives i està repel·lint amb èxit els intents dels invasors de desenvolupar una ofensiva”.

Zelenski visita el front

Mentrestant, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dilluns el lloc de comandament de la 14a brigada mecanitzada que defensa la ciutat nord-oriental de Kupiansk, ocupada per Rússia el 27 de febrer de 2022 i alliberada per les tropes ucraïneses al setembre d’aquest mateix any, actualment sota atacs russos.

Kíiv aplaudeix la decisió de Dinamarca de lliurar “tota la seva artilleria” a Ucraïna

L’assessor de l’oficina presidencial ucraïnesa, Mijailo Podoliak, ha aplaudit aquest dilluns l’anunci que va fer ahir diumenge la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, que el seu govern lliuraria a Ucraïna “tota l’artilleria” de la qual disposa. “És l’única forma (correcta) de pensar i actuar”, va escriure en el seu compte de la xarxa social X Podoliak, que ha qualificat la decisió danesa de “impecablement correcta”.

Podoliak ha agregat que les armes no han d’estar “en els magatzems” sinó en “el camp de batalla d’Ucraïna”.

“En cas contrari (es produirà) l’escalada, l’extensió de la guerra i un increment dramàtic de la insolència de Rússia”, ha dit l’assessor de la presidència ucraïnesa, que ha descartat “la menor possibilitat” d’arribar a acords amb el Kremlin.

Durant una intervenció aquest diumenge en la Conferència de Seguretat de Munic, la primera ministra danesa va declarar que el seu govern ha decidit enviar a Ucraïna tota l’artilleria amb la qual compte. “Si els preguntes als ucraïnesos, ens estan demanant munició ara, artilleria ara; per part de Dinamarca, hem decidit donar tota la nostra artilleria”, va dir Frederiksen.

La cap del govern danès va assenyalar que “encara hi ha munició en els magatzems a Europa”. “No és una qüestió de producció únicament, perquè tenim armes, tenim municions, tenim defensa aèria que no hem d’utilitzar nosaltres de moment i que hem de subministrar a Ucraïna”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries