Política

guerra a europa

Només el 10% dels europeus creu que Ucraïna pot derrotar Rússia

Una enquesta revela un gran pessimisme europeu sobre el desenllaç del conflicte bèl·lic

Els dos anys de guerra al cor d’Europa comencen a passar factura i donar símptomes de cansament. Així ho revela l’informe Guerres i eleccions: com els líders europeus poden mantenir el suport públic a Ucraïna de la fàbrica d’idees Consell Europeu de Relacions Exteriors (ECFR) fet públic ahir i basat en una enquesta elaborada per YouGov i Datapraxis a dotze estats membre de la Unió Europea, entre ells l’Estat espanyol, el gener passat.

Segons l’estudi, recollit per l’ACN, només un 10% dels europeus confia que Ucraïna s’acabarà imposant a Rússia en el camp de batalla, mentre que un el 20% considera que guanyarà Moscou. La visió majoritària, la d’un 37% dels enquestats, és que Rússia i Ucraïna acabaran arribant a un “acord de compromís”. Malgrat el pessimisme sobre la possibilitat que Ucraïna guanyi la guerra, la majoria d’europeus defensen no fer concessions a Moscou i aposten per mantenir i fins i tot incrementar el suport a Kíiv en cas que els Estats Units canviïn d’estratègia en relació amb el conflicte.

Tot i que en la majoria de països, els enquestats han manifestat el suport a Ucraïna perquè recuperi el seu territori, a Hongria, Grècia, Itàlia, Romania i Àustria predomina l’opinió que cal pressionar Kíiv perquè accepti un acord amb Rússia.

A altres estats, com el francès, l’espanyol, Alemanya o els Països Baixos, l’opinió pública està dividida, explica l’ACN. Per exemple a l’Estat espanyol, el 35% dels enquestats són partidaris que Kíiv lluiti per recuperar el seu territori i el 33% defensen aposten per un acord amb Rússia.

Pel que fa al suport a Ucraïna, el 41% dels europeus defensa mantenir o augmentar el volum actual d’ajuda a Kíiv en cas que els Estats Units la retirin. Concretament, segons recull l’ACN, el 20% defensa que, en aquest cas, s’hagi d’incrementar per compensar el que no faci Washington, mentre el 21% aposta per mantenir el volum actual. Per contra, el 33% preferiria que la UE seguís l’exemple dels Estats Units i limités l’ajuda a Kíiv.

De fet, els europeus temen que el possible retorn de Donald Trump empitjori les perspectives de victòria ucraïnesa. El 43% creu que un segon mandat de Trump faria “menys probable” la victòria de Kíiv, mentre només el 9% pensa que seria al contrari.

Sobre la possibilitat que Donald Trump torni a la Casa Blanca, el 56% dels enquestats ho veurien “força” o “molt decebedor”. Els hongaresos, explica l’ACN, són l’única excepció. A Hongria, el 27% dels enquestats estarien “satisfets” amb el retorn del magnat a la Casa Blanca, un suport que coincideix amb els simpatitzants del Fidesz, el partit del primer ministre ultraconservador Viktor Orbán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona