Política

estat espanyol

El jutge investiga l’augment patrimonial de Koldo García: 1,5 milions entre el 2020 i el 2022

Anticorrupció veu un enriquiment “notable” per part de l’exassessor d’Ábalos fora dels seus ingressos oficials

Sosté que va agilitar els tràmits amb el Ministeri de Transports per vendre material sanitari durant la pandèmia

Els investigadors han posat el focus en “l’increment patrimonial” de Koldo Garcia, l’antic assessor de l’exministre de Transports José Luis Ábalos, entre el 2020 i el 2022, període en el qual va adquirir béns per un valor total d’un milió i mig d’euros, entre ells un pis a Benidorm, per 115.000 euros, a nom de la seva filla petita i pagat sense hipoteca.

Aquestes adquisicions haurien tingut lloc “uns cinc mesos després” d’haver-se produït diverses adjudicacions públiques a l’empresa Solucions de Gestió i Suport a Empreses, investigada en la causa que dirigeix el jutge de l’Audiencia Nacional Ismael Moreno sobre una presumpta trama de cobrament de comissions en contractes de compra de mascaretes en el moment més crític de la pandèmia.

Els investigadors situen a Koldo García, càrrec públic del Ministeri de Transports entre el 2018 i el 2021, com “la persona” que facilitava a Solucions de Gestió i Suport a Empreses “informació sobre els processos d’adjudicació de material sanitari”.

Per aquesta causa, Garcia i altres investigats, es troben en llibertat amb la prohibició de sortir de l’Estat i l’obligació de comparèixer cada quinze dies en seu judicial.

En una de les interlocutòries a la qual ha tingut accés l’agència Efe, el jutge va al·lusió a diversos punts de la querella presentada el 2022 per la Fiscalia Anticorrupció, després d’estudiar una denúncia del PP de Madrid sobre aquests fets.

En la demanda, Anticorrupció considera “summament rellevant” l’increment patrimonial de l’exassessor d’Ábalos i destaca que podria haver fet ús de “terceres persones properes al cercle familiar” per ocultar, o almenys dificultar, la titularitat diversos immobles adquirits. Segons el text de la fiscalia, entre el 2020 i el 2022 Koldo Garcia va experimentar un increment patrimonial “que no es correspon amb els ingressos procedents de les seves activitats oficials”.

“Podria amagar la titulació de béns mobles i immobles a través de persones del seu entorn –la seva parella, la seva filla i el seu germà Joseba– la qual cosa li facilitaria desvincular-se d’aquestes propietats. En conclusió, vist el que s’ha exposat, hi ha prou indicis per deduir que l’increment patrimonial experimentat per Koldo Garcia durant el període de temps 2020-2022, derivaria de pagaments que hauria rebut per haver fet d’intermediari”, apunta la querella.

Segons la querella, es poden extreure les conclusions relatives a l’existència d’una “organització criminal” per aconseguir l’adjudicació dels contractes i cobraments per material sanitari.

El PP ha aprofitat el cas per carregar contra el PSOE. El principal partit de l’oposició espanyola, liderat per Alberto Núñez Feijóo, llançarà en el ple del Congrés una ofensiva parlamentària contra el govern bipartit de PSOE-Sumar presidit pel socialista Pedro Sánchez. Fins a cinc diputats, inclòs Feijóo, interpel·laran Sánchez i quatre ministres més per un cas pel qual assenyalen el president de l’executiu i pel qual han demanat la dimissió d’Ábalos com a diputats del PSOE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES