Política

estat francès

França inscriu l’avortament en la seva Constitució

El Vaticà respon a França que “suprimir una vida humana no pot ser un dret”

França va viure ahir dilluns un dia “històric” amb la inclusió de la garantia de l’avortament en la seva Constitució. D’aquesta manera, es converteix en el primer país del món a dotar-se d’aquesta mena de salvaguarda per a protegir la interrupció de l’embaràs.

“Històric”, “victòria”, “orgull”, van ser alguns dels adjectius que van emprar la gran majoria de líders dels grups polítics en la sessió extraordinària del Parlament, que va reunir en sessió conjunta al Palau de Versalles a l’Assemblea Nacional i al Senat per a aprovar formalment la reforma constitucional.

Al final 780 parlamentaris van votar a favor de la reforma constitucional i només 72 ho van fer en contra, molt per sobre dels tres cinquens requerits per a tirar endavant la primera modificació de la Carta Magna des de 2008.

El canvi aprovat inclou l’expressió en l’article 34 que la Constitució francesa, assenyalarà que “la llei determinarà la forma en què es reconeix la llibertat garantida de les dones a recórrer a la interrupció voluntària de l’embaràs”. “El vostre cos us pertany i ningú pot disposar d’ell en el vostre lloc”, va proclamar el primer ministre, Gabriel Attal, en la intervenció que va obrir la sessió.

Absent del Congrés, per la impossibilitat del president d’influir en el Legislatiu, Emmanuel Macron va reaccionar a través de la xarxa social X, on va expressar l’ “orgull francès” i el “missatge universal” que llança el país. A més, va anunciar que promulgarà la llei divendres que ve, coincidint amb la jornada internacional dels drets de la dona, i ho farà, per primera vegada, en una cerimònia pública que tindrà lloc al ministeri de Justícia.

Evitar la involució

Macron, va decidir llançar aquesta reforma constitucional després que el Tribunal Suprem dels Estats Units va derogar al juny de 2022 el reconeixement federal al dret a l’avortament, deixant la seva autorització en mans de cada estat.

Per això, moltes de les intervencions d’aquest dilluns van assenyalar aquesta decisió judicial, igual que altres restriccions a l’avortament ja aprovades o en projecte, com a Polònia, Hongria o a l’Argentina del president Javier Milei, com un recordatori que els drets poden perdre’s.

Crítica del Vaticà

Per la seva banda, el Vaticà, a través de l’Acadèmia per a la Vida ha defensat aquest dilluns que “no pot ser un dret”. Per l’Acadèmia vaticana “la protecció de la vida humana és el primer objectiu de la humanitat” perquè “per a l’Església catòlica la defensa de la vida no és una ideologia sinó una realitat, una realitat humana que involucra a tots els cristians, precisament perquè són cristians i humans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries