Política

Maragall busca recursos per crear un centre mundial contra l'Alzheimer

Societat

La fundació que l'expresident català Pasqual Maragall ha impulsat per investigar sobre l'Alzheimer busca recursos econòmics d'origen privat per crear un centre d'investigació internacional que financiï projectes científics "d'alt risc" en la lluita contra aquesta malaltia.

Mitjançant el fons "Alzheimer Internacional", la fundació que presideix Pasqual Maragall, qui pateix aquesta malaltia neurodegenerativa, pretén desenvolupar un centre d'investigació "d'excel·lència", dirigit per un comitè científic internacional, que doni suport econòmic a projectes "arriscats" i "poc convencionals" formulats per joves investigadors de tot el món.
El director de la fundació, el doctor Jordi Camí, metge personal de Maragall, ha explicat avui, durant l'acte de presentació de l'entitat, que aquest centre donarà un suport radical, sense restriccions i "lluny del conservadorisme" actual als millors projectes científics d'investigadors de tot el món.

L'objectiu, ha dit, és trobar solucions efectives i immediates contra l'Alzheimer, desenvolupant noves tecnologies que permetin un diagnòstic precoç i tractaments que alenteixin o previnguin el desenvolupament d'aquesta malaltia sense cura.

Per a aconseguir-ho, la Fundació Pasqual Maragall s'ha proposat aconseguir els recursos econòmics necessaris en el sector privat, malgrat que el seu paper en l'àmbit de la investigació biomèdica a Espanya és encara incipient i molt secundari.

Camí, acompanyat de l'expresident de la Generalitat i de la seva dona, Diana Garrigosa, ha indicat que Maragall té "amics molt generosos" que ja han realitzat les primeres donacions, encara que els recursos disponibles de moment estan encara lluny de permetre la creació d'un centre d'investigació d'aquesta envergadura.

I és que, segons el doctor, director del Parc d'Investigació Biomèdica de Barcelona, el projecte necessita, per un període de deu anys i de manera estable, la disposició d'un mínim de quinze milions d'euros anuals.

"Volem trencar el malefici que té la societat actual. No tenim bona fama en el que respecta a projectes liderats o sustentats pel sector privat", ha dit Camí, que vol demostrar que "és possible aixecar" els recursos econòmics suficients com per "tirar endavant aquest projecte".

"En els pròxims mesos ens proposem pentinar a totes les persones i empreses que tenen molts recursos, perquè el nostre objectiu és convèncer que el nostre projecte val la pena", ha afegit Camí, que espera que a final d'aquest any o principis de 2009 es pugui saber si s'està en condicions que el centre pugui iniciar el seu camí.

Camí ha remarcat que el fons "Alzheimer Internacional" neix amb la vocació d'aconseguir èxits comparables als quals han aconseguit centres finançats estratègicament pel sector privat, com el "Janelia Farm", impulsat pel Howard Hugues Medical Institute i enfocat en la neurobiologia.

El futur Institut d'Investigació Pasqual Maragall, doncs, pretén fer de Barcelona "la capital" de la lluita contra l'Alzheimer i les malalties neurodegeneratives, gràcies als recursos del sector privat.

Pasqual Maragall, que ha mantingut un discret segon pla a la presentació de la fundació que porta el seu nom, ha assegurat que el que més li agrada del projecte és "que té ambició" i és "per una causa noble".

"A Gaudí també li van dir que estava boig quan va començar a construir la Sagrada Família", ha recordat Maragall, qui ha postil·lat que si la fundació aconseguís el seu objectiu seria el que l'arquitecte català "va ésser a l'arquitectura".

Maragall ha presentat avui públicament la seva fundació en un multitudinari acte que s'ha celebrat al teatre Nacional de Catalunya, al qual han acudit unes 200 persones, que han volgut mostrar així el seu suport a l'expresident de la Generalitat en aquesta nou camí.

Entre els presents es trobaven nombrosos consellers, com Marina Geli, Antoni Castells, Josep-Lluís Carod-Rovira o Carme Capdevila, així com el líder de CiU, Artur Mas, o el president del FC Barcelona, Joan Laporta.

El president català, José Montilla, no ha pogut assistir a l'acte a causa d'un compromís, però està previst que sopi aquesta nit amb Maragall per parlar més íntimament d'aquest projecte científic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.