Política

ESTATS UNITS

Biden carrega contra Trump en el discurs de l’Estat de la Unió

El president fa una al·locució contundent i enèrgica i adverteix del perill per a la democràcia que suposa el seu antecessor a la presidència

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprofitat el discurs anual de l’Estat de la Unió, pronunciat la nit passada (aquesta matinada hora catalana), per carregar amb una contundència inusual en un acte institucional d’aquestes característiques, contra el seu virtual rival en les eleccions presidencials del novembre: Donald Trump.

En la seva al·locució davant les dues cambres del Congrés, , el mandatari va defensar, durant poc més d’una hora, la seva gestió, però, sobretot, va carregar contra el seu adversari republicà, a qui no va esmentar, en cap moment, pel nom. S’hi va referir com “el meu antecessor”.

“A diferència del meu antecessor, sé qui som com a nord-americans. Som l’única nació del món amb un cor i una ànima que emana del vell i del nou”, va dir fent un al·legat a la unió sense demonitzar la immigració.

Biden, de 81 anys, es va esforçar a esvair els dubtes sobre el seu estat mental i físic per la seva avançada edat i va mostrar un to enèrgic i amb menys titubejos dels habituals. “La qüestió que afronta la nostra nació no és com en som de vells, sinó com en són de velles les nostres idees. L’odi, l’ira i la venjança estan entre les idees més antigues. [...] No es poden liderar els Estats Units amb antigues idees que ens porten enrere”, va dir.

El president no va deixar escapar tampoc l’oportunitat de recordar la participació de Trump en l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 i va advertir que “la llibertat i la democràcia són atacades a casa i a l’estranger alhora”. Biden va demanar als congressistes que no “enterrin la veritat” del que va passar el dia en què milers de seguidors de Trump van assaltar el Capitoli.

En el capítol de propostes concretes, en política domèstica el president va proposar augmentar l’impost mínim a les empreses al 21% i que les grans fortunes paguin un mínim del 25% dels seus ingressos, així com acabar amb els estalvis fiscals per a les grans farmacèutiques, grans petrolieres, avions privats i gegants pagaments a executius.

Pel que fa a la política exterior, va contraposar les polítiques que propugna Trump i va destacar el suport dels Estats Units a Ucraïna davant Rússia. “El meu missatge per al president [Vladímir] Putin és clar. No ens retirarem. No cedirem, jo no cediré. La Història ens observa”, va advertir.

En relació a l’actuació del seu govern en la guerra a Gaza, Biden va assegurar que treballa “sense descans” per un alto-el-foc immediat i temporal a Gaza que permeti l’alliberament d’ostatges de Hamas i l’entrada d’ajuda humanitària a l’enclavament i, tal com havia avançat la Casa Blanca, va ordenar a l’exèrcit nord-americà habilitar un port a la Franja que possibiliti l’entrada d’aquesta ajuda. Un grup d’activistes crítics amb l’ofensiva d’Israel havien bloquejat la principal via d’accés al Capitoli amb pancartes en què acusaven el president dels EUA de complicitat amb el “genocidi” a Gaza.

Trump va reaccionar de seguida al discurs de Biden des de Truth Social, la seva xarxa social, des d’on va comentar, en directe, l’Estat de la Unió. “Està enfadat i boig”, va dir l’expresident nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries