Política

estats units

Biden i Trump s’asseguren les nominacions i s’encaminen a una revenja electoral

Els dos candidats compten ja amb els delegats necessaris després de les primàries dels partits Demòcrata i Republicà d’aquest dimarts a Geòrgia, Mississipi i Washington

L’esperat duel entre el president Joe Biden, de 81 anys, i l’expresident Donald Trump, de 77, ja és gairebé oficial després que tant un com l’altre hagin obtingut els delegats necessaris per assegurar-se la nominació dels seus partits en les eleccions d’aquest novembre en guanyar les diferents primàries celebrades aquest dimarts.

Biden va assegurar la nominació presidencial demòcrata, amb victòries a Geòrgia i Mississipi, hores abans que Trump aconseguís els delegats republicans que necessitava amb un triomf a l’estat de Washington. Les victòries d’un i altre van ser anunciades pels mitjans només tancar els col·legis electorals. Els resultats eren previsibles després que tant Biden com Trump s’haguessin desfet de la resta d’aspirants.

Biden, informen els mitjans locals, va assolir els 1.968 delegats necessaris per aconseguir la nominació demòcrata en guanyar Geòrgia, un estat clau dels Estats Units on Trump s’enfronta a un judici per a una suposada conspiració per alterar els resultats de les últimes eleccions. Per la seva banda, la victòria de Trump a l’estat de Washington li va assegurar els 1.215 delegats requerits per obtenir la nominació republicana i impulsar-lo de nou a la cursa presidencial.

Aquests resultats asseguren una reedició del duel de 2020 en les eleccions del pròxim 5 de novembre, però amb els papers intercanviats: Biden, com a president i Trump a l’oposició. Serà la primera vegada que repeteixen els dos candidats des del 1956. Aleshores, recorden les agències internacionals, el president republicà Dwight D. Eisenhower va derrotar per segona vegada al demòcrata Adlai Stevenson. L’únic precedent, segons informen els mateixos mitjans, en què s’ha repetit el duel dels mateixos candidats, primer amb un a la Casa Blanca i després amb l’altre, és el del demòcrata Grover Cleveland. Va ser elegit el 1884, va perdre les eleccions contra el republicà Benjamin Harrison el 1888 i va recuperar la presidència contra el mateix adversari el 1992. Trump aspira a fer el mateix.

Encaminats, doncs, cap a una revenja electoral, Biden ha carregat en un comunicat contra el seu adversari a les eleccions del pròxim 5 de novembre. “És un honor que l’àmplia coalició de votants que representa la rica diversitat del Partit Demòcrata a tot el país m’hagi tornat a fer confiança per liderar el nostre partit –i el nostre país– en un moment en el qual l’amenaça que representa Trump és més gran que mai”, ha escrit Biden en un missatge a les xarxes socials. Segons el demòcrata, Trump “està duent a terme una campanya de ressentiment, venjança i represàlies que amenaça la idea mateixa d’Amèrica”. Per la seva part, Trump ha difós un vídeo a les xarxes socials on es presenta com a defensor de la democràcia i la llibertat i insisteix en la idea que Biden és “el pitjor president dels Estats Units”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries