POLÍTICA
Mor l’extresorer de CDC Daniel Osàcar, condemnat pel Cas Palau
Tenia 88 anys i va passar uns mesos a la presó el 2020 per blanqueig de capitals
L’extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Daniel Osàcar Escrig va morir dilluns als 88 anys, segons ha confirmat el que va ser advocat seu, Xavier Melero, a RAC 1. Va ser condemnat a tres anys i sis mesos de presó per blanqueig de capitals en el judici del Cas Palau i el 25 de juny del 2020 va entrar a la presó tot i que va demanar la mesura de gràcia de l’indult per motius de salut ja que tenia càncer. Durant el judici, que va tenir una gran cobertura mediàtica, va ser absolt del delicte de tràfic d’influències i el fiscal, Emilio Sánchez Ulled, va admetre en la seva intervenció inicial que no s’havia posat ni un euro a la seva butxaca.
Amb tot, el tribunal va considerar provat que el partit va cobrar comissions il·legals que Ferrovial pagava a través del Palau de la Música a canvi d’obra pública. A partir del setembre del 2020 l’extresorer va gaudir d’un règim de semillibertat.
Osàcar ser nomenat tresorer del partit el 2005 a proposta d’Artur Mas, segons confirmaria l’expresident en una carta que va aportar a l’Audiencia Nacional.
Va sortir de la presó al cap de sis mesos quan va empitjorar la seva salut. Va morir amb tots els seus béns embargats, segons ha explicat el mateix Melero. L’advocat considera que va ser tractat amb crueltat quan se’l va portar a la presó, en plena pandèmia i havent de fer diàlisi cada dia, com si fos un “escarment” tenint en compte la naturalesa del seu delicte. L’extresorer no va ser acusat en l’altra gran causa de corrupció que va esquitxar Convergència, el cas del tres per cent.
“Era un home de grans conviccions religioses i això el va ajudar en aquells moments tan difícils i tenia devoció per Jordi Pujol”, ha explicat el seu antic advocat. “Sempre resava molt però al mateix temps tenia un gran sentit de l’humor, fins i tot en els pitjors moments”, ha afegit el lletrat.
Osàcar va complir pena a la presó de Brians 2. Els principals condemnats a penes de presó pel cas van ser Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull mentre que Convergència va haver de pagar 6,6 milions d’euros per finançament irregular. Va ser cinquena sentència per finançament il·legal del sistema català de partits, les quatre anteriors va ser contra Unió i el PSC, en el conegut Cas Filesa.
Una de les conseqüències de la condemna va ser la desaparició de CDC, que es va dividir en diferents partits. L’extresorer estava pendent de judici per una peça del cas 3 per cent, que el jutge de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz va decidir reobrir el passat octubre.