Política

guerra a europa

Zelenski avisa que Ucraïna s’haurà de retirar “a petits passos” si no rep l’ajuda dels EUA

Reclama al Congrés nord-americà que desbloquegi els fons promesos

Rússia llança una nova onada de drons i míssils contra territori ucraïnès

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegura en una entrevista publicada aquest divendres al diari nord-americà The Washington Post que si el seu país no rep l’ajuda militar promesa pels Estats Units, bloquejada en el Congrés per les disputes polítiques entre republicans i demòcrates, les seves forces s’hauran de retirar “a petits passos” del terreny de combat. “Si no hi ha suport nord-americà, vol dir que no tenim defensa aèria. Sense míssils Patriot, ni dispositius per a la guerra electrònica ni rondes d’artilleria de 155 mil·límetres, haurem de recular, recular pas a pas, en petits passos”, afirma Zelenski, que reclama al Congrés dels EUA que desbloquegi l’aprovació del paquet d’ajuda militar valorat en 60.000 milions de dòlars (uns 55.582 milions d’euros al canvi actual). “Aquest retard és costós per a Ucraïna”, destaca el líder ucraïnès.

“L’exèrcit ha estat incapaç de planificar operacions futures”, ha comentat Zelenski, que en l’entrevista parla obertament d’unes forces ucraïneses “molt pressionades” que podrien haver-se de retirar per assegurar les seves primeres línies i conservar municions. “Si necessites 8.000 projectils al dia per defensar la primera línia, però només en tens 2.000, has de fer menys”, reconeix Zelenski. “Com? Doncs, reculant. Fent la primera línia més curta. Però, si es trenca, els russos podrien accedir a les grans ciutats”, alerta el president d’Ucraïna en l’entrevista al diari nord-americà i recollida per l’ACN. Tot i això, i la caiguda d’Avdiivka a mans russes el febrer passat, Zelenski llança un missatge d’optimisme.

“Hem estabilitzat la situació gràcies a les mesures intel·ligents del nostre exèrcit”, diu el mandatari ucraïnès. “Si el front es manté estable, Ucraïna pot armar i estrenar noves brigades a la rereguarda per dur a terme una nova contraofensiva a finals d’aquest any”, avança el president ucraïnès. “Si no fem passos endavant per preparar una altra contraofensiva, Rússia ho farà. Això és el que hem après en aquesta guerra: si no prens la iniciativa, Rússia ho fa”, conclou Zelenski.

D’altra banda, Moscou ha disparat aquesta matinada dotze drons Shahed-136/131 per tot el país, nou dels quals van ser interceptats i abatuts, informa l’agència Efe que cita un comunicat de l’exèrcit ucraïnès. Les forces del president Vladímir Putin han atacat també aquesta matinada la regió de Donetsk amb quatre míssils guiats S-300/S-40.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona