política
Puigdemont vindrà i plegarà si no és restituït
El president a l’exili i candidat de Junts el 12-M, Carles Puigdemont, assistirà al ple d’investidura d’un nou president de la Generalitat, segurament a mitjan o final de juny, tant si pot ser investit ell com si no. Així ho va assegurar ahir en una entrevista a RAC1, en què va donar per tancada, amb la llei d’amnistia, l’etapa de l’exili. “S’ha de cloure una etapa política i també personal, i la manera és tornar al Parlament, en les condicions que sigui perquè s’ha de respectar la voluntat del poble de Catalunya”, va afirmar. Puigdemont, això sí, també va deixar clar que si no pot ser president no continuarà com a cap de l’oposició i abandonarà el primer pla de la política. “No puc fer política activa si no tinc la responsabilitat de la presidència, té poc sentit que em dediqui a fer de cap de l’oposició o vagi al Senat a escalfar cadira”, va manifestar.
El president a l’exili va insistir que la llei d’amnistia ja estarà aprovada i només se’l podria detenir si els jutges la incomplissin. Segons ell, així, ni tan sols la presentació d’una qüestió de constitucionalitat al TC o d’una prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE poden impedir que torni en llibertat. “La llei diu que els efectes suspensius no impediran l’aixecament de les mesures cautelars”, va asseverar, és a dir, de les ordres de detenció contra ell. Això sí, l’amoïna la seguretat en el retorn, per la qual cosa compta que els Mossos ja estan pensant en un pla per protegir-lo. “L’exposició es multiplica, hi haurà gent enfadada... els experts ho han d’analitzar, però és una preocupació”, va admetre.
No a un cara a cara
Puigdemont va rebutjar un debat a tres amb Salvador Illa i Pere Aragonès perquè seria per “parlar de qüestions autonòmiques“, i tampoc el vol a dos amb el president. “No ens cal un cara a cara per qüestions electorals, sinó treballar braç a braç amb els qui volem que siguin companys de viatge; la lògica del cara a cara l’hem de dedicar a altres”, va etzibar. Això sí, es va mostrar disposat a un cara a cara amb “qui té capacitat de prendre decisions” en qüestions nacionals, és a dir, amb el president espanyol, sigui Pedro Sánchez o Alberto Núñez Feijóo.
Puigdemont va deixar clar que l’única opció amb què es veu president és amb una majoria independentista. “No buscaré un pacte amb el PSC, i tampoc crec que el PSC el busqui amb mi”, va indicar, si bé no va descartar altres tipus d’acords “peça a peça”. “Tenim clar amb qui vam fer l’octubre del 2017 i que aquesta majoria l’hem de reconstruir”, va assenyalar, tot deixant clar que buscarà un acord “entre tot l’independentisme” per refer la unitat i una estratègia compartida. Puigdemont va citar la sequera, l’educació i la llengua entre les prioritats en la seva acció de govern, a més de la immigració, aspecte en el qual ja està “molt avançada” la negociació amb el PSOE per a una llei orgànica de delegació de competències.
Aragonès vol implicar el PSC
La vicepresidenta i número 2 d’ERC el 12-M, Laura Vilagrà, va mostrar “respecte absolut” per l’anunci del retorn de Puigdemont, tot i que va lamentar la seva negativa a un cara a cara amb Aragonès. “Qui no vulgui debatre és probablement perquè no té les propostes per posar sobre la taula”, va etzibar. En tot cas, segons ella el president ja ha plantejat “grans consensos de país” com el referèndum, el finançament singular i el català, que creu que han de ser “elements centrals” per treballar amb totes les forces independentistes. “Convertirem els nos del govern espanyol en sís si tenim la força a Catalunya per fer-ho possible”, havia dit abans Aragonès a TV3, on va insistir que, si és reelegit, vol defensar el referèndum junt amb els partits que han apostat en algun moment pel dret a decidir, inclòs el PSC. En tot cas, es va posar “a disposició” de tots els que comparteixen l’objectiu per defensar-lo “conjuntament” a Madrid després del 12-M, i va celebrar que Junts ara s’hi avingui, quan havia dit que era “trair el país”.
Això sí, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va reiterar la negativa “clara i contundent” a negociar un referèndum, i va incardinar el discurs d’Aragonès en el procés electoral a Catalunya. Al seu torn, la vice primera secretària del PSC, Lluïsa Moret, va criticar l’anunci de Puigdemont. “La societat catalana ja ha superat les lògiques personalistes”, li va retreure, per declarar-se disposada a “superar” els 10 anys de governs independentistes.