Política

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Bolaños revela que el president del govern va escriure pel seu compte i sense consultar-ho la carta on anunciava la seva decisió personal de reflexionar sobre la seva continuïtat

El nucli dur del president del govern espanyol, Pedró Sánchez, ha fet pinya al seu costat i li ha demanat que continuï al capdavant de l’executiu després que ahir avancés que dilluns diria si continua o no al govern després de l’obertura de diligències judicials contra la seva dona, Begoña Gómez, per un presumpte cas de tràfic d’influències. També l’han animat a continuar lluitant els seus socis de govern i d’investidura, que consideren que hi ha en marxa un “cop” contra la democràcia per part de la dreta i la ultradreta.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat aquest dijous al matí en una entrevista amb la cadena SER que tots volen que la decisió que Sánchez prengui dilluns “sigui la de continuar” malgrat “el soroll i la brega”. “Estem tots concentrats en que li arribin energies positives”, ha explicat Montero, que ahir va ser a la reunió que Sánchez va mantenir a la Moncloa amb alguns dels seus ministres, col·laboradors propers i dirigents del PSOE després d’anunciar que obria un període de “reflexió” fins dilluns per decidir si ha de continuar o no al càrrec. Montero ha reconegut que tothom té un “límit” i Sánchez també. Per això li ha volgut enviar un missatge: “Estem orgullosos i orgulloses d’ell, el necessitem perquè Espanya continuï avançat. Ànim, president”. La ministra ha acusat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, de tenir una “visió masclista” de la política per haver insinuat que Begoña Gómez s’hauria de “quedar a casa”. D’altra banda, ha comentat que es va assabentar de l’anunci de Sánchez al mateix temps que la resta de ciutadans, quan va publicar a les xarxes socials la carta on reaccionava a la investigació contra la seva dona arran d’una denúncia del pseudosindicat ultradretà Manos Limpias.

El ministre espanyol de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, que també va ser a la reunió a la Moncloa, ha assegurat avui en una entrevista que es va assabentar del contingut de la carta només alguns minuts abans que es fes pública. Segons ell, Sánchez no va consultar la seva decisió personal de rumiar sobre la seva continuïtat: “Ell redacta la carta, decideix el que farà i que ho publicarà a través de Twitter [ X]. I ho fa personalment”, ha detallat. Bolaños ha afegit que tot i cancel·lar la seva agenda pública, el president continua l’activitat al seu despatx: “Continua governant”. El ministre ha revelat que Sánchez està “molt afectat per una persecució brutal i injusta, amb mentires contra la seva dona”. El polític socialista ha desitjat que el president del govern “continuï treballant en allò que fa cada dia, que és intentar millorar la situació del país”.

Les mostres de suport i les crides a no defallir també ha arribat de Sumar, soci de govern del PSOE. Un dels seus dirigents, Enrique Santiago (IU) ha manifestat la seva comprensió pel fet que Sánchez estigui “destrossat” pel setge a la seva dona. Però li ha recordat que com a líder polític “té una obligació amb el país” per aturar l’atac de la dreta i la ultradreta a la democràcia.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha avisat que cedir davant Manos Limpias seria “un mal exemple”. El republicà ha recordat que companys seus de partit van aguantar quatre anys a la presó sense abandonar.

Un altre dels socis d’investidura, EH Bildu, ha fet pinya al costat del govern de coalició. El coordinador general del partit abertzale, Arnaldo Otegii ha deixat clar que “no donarà pas a la dreta” si finalment Sánchez decideix dimitir.

El PNB ha demanat a Sánchez que no esgoti el termini que s’ha donat per decidir i li ha reclamat canvis que evitin que “qualsevol denúncia, per fluixa que sigui, pugui engegar una investigació”.

La líder de Podem, Ione Belarra, ha animat el cap de l’executiu a continuar però ha recriminat al PSOE que durant “molt de temps” hagi estat mirant cap a un altre costat, en referència a l’assetjament que han patit dirigents del seu partit.

El diputat del BNG Néstor Rego ha reclamat a Sánchez “compleixi amb els acords pactats en la seva investidura” i això requereix que “aquest govern i aquesta legislatura puguin continuar”.

Tots els socis d’investidura, excepte Junts , han coincidit que una moció de confiança no resoldria el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona